У лютому погляди мільйонів людей у всьому світі будуть прикуті до Сочі, де пройдуть перші в історії Росії Олімпійські й Паралімпійські зимові ігри. Організатори невтомно наголошують: змагання стануть по-справжньому інноваційними. Однак головним на Іграх будуть не надсучасні спортивні об’єкти, не красива картинка телетрансляцій і навіть не встановлені рекорди — головними будуть глядачі. Від того, якими емоціями наповняться арени, значною мірою залежатимуть успіхи спортсменів і міжнародний імідж міста-господаря, а отже, сусідньої держави загалом.

Днями Національний олімпійський комітет оприлюднив список спортсменів, які представлятимуть Україну в Сочі. Разом з ними поїдуть тренери і функціонери, однак завжди приємно бачити на трибунах якомога більше рідних облич і національної символіки. Тож якщо ви все-таки вирішили наживо повболівати за своїх, шанс ще є. Візи українцям не потрібні, варіантів добратися кілька, а купити перепустки на змагання можна на офіційному сайті продажу квитків (tickets.sochi2014.com) та у квиткових центрах у Москві й Сочі, які працюватимуть аж до закінчення Ігор.

Звісно, легше придбати перепустки на менш популярні види спорту або на перші стадії змагань, такі, як кваліфікація у фігуристів чи груповий хокейний турнір.

Загалом на заходи високого попиту (церемонії відкриття і закриття, хокей, фігурне катання) можна купувати тільки по 4 квитки в одні руки, на решту — до восьми. Не варто забувати, що необхідно оформити ще й паспорт уболівальника (на сайті pass.sochi2014.com або в центрах реєстрації вболівальників у Сочі, Москві або Краснодарі). А сам квиток на сайті можна придбати лише за карткою Visa.

Працює на сайті й розділ офіційного перепродажу. Купити квитки там можна за номінальною вартістю плюс 30% комісії. Однак раз по раз в Інтернеті можна натрапити на оголошення перекупників, з якими організатори намагаються боротися. Приміром, на одному із сайтів безкоштовних оголошень розміщені десятки пропозицій, однак там квитки, скажімо, на хокей віддають удесятеро дорожче, ніж вартість, зазначена на офіційному ресурсі.

Перепродують і авіаквитки. У касах перевізників їх уже немає, однак через туристичні агенції можна купити. Щоправда, з істотним доважком — індивідуальним туром. Варто зазначити, що люди, які рахують гроші, навряд чи стануть ласою здобиччю охочих збагатитися. Адже через Інтернет можна знайти нормальні варіанти подорожі, найімовірніше, з пересадками та без переплат.

Найбільшою статтею витрат «погрожують» стати ціни на житло. Приміром за двокімнатну квартиру, яка коштує сьогодні 670 гривень за добу, під час Олімпіади просять вже 1700. Двозірковий готель може обійтися у 800 гривень на людину у подвійному номері, тоді як місце у восьмимісному номері у хостелі в передмісті Сочі коштуватиме лише на 200—300 гривень дешевше. Щодо розкішних пропозицій зазначимо: добу в апартаментах гірського кластера в Червоній Поляні, де проходитимуть усі лижні старти, пропонують за 4470 гривень.

Днями український НОК презентував олімпійську форму, яка після Лондона стала дещо елегантнішою. Фото з сайту НОК України

Найголовніший уболівальник — мама

Утім, є серед українців і вболівальники, яких до Сочі кличе найдорожче — їхні діти. Вже вдруге Національний олімпійський комітет спільно з партнером компанією «Проктер енд Гембл» реалізує програму «Дякую, мамо», в рамках якої мами олімпійців зможуть повболівати за своїх дітей безпосередньо на аренах XXII зимових Олімпійських ігор.

Цьогорічними послами будуть лідери жіночої біатлонної збірної України: Олена Підгрушна, Юлія Джима, Віта і Валя Семеренки, а також їхні мами Надія Підгрушна, Ніна Джима та Ганна Семеренко.

«Для кожного мама — найдорожча у світі людина. Вона завжди поруч і готова підтримати в усьому, незважаючи ні на що. Вдячна компанії P&G за таку можливість, адже підтримка мами дуже важлива і багато означає для мене. Це робить кожного з нас сильнішим від наших конкурентів», — наголосила чемпіонка світу Олена Підгрушна. І Надія Підгрушна, і Ніна Джима у свою чергу зазначили, що для них це велика честь — поїхати разом зі своїми доньками на Олімпійські ігри, бути поруч і підтримати дівчат на найголовнішому старті їхнього життя.

Переможців пророкуватимуть видри

А тим часом у сочинському зоопарку готують шоу для глядачів. Двох річкових видр Ешлі й Гаррі навчили передбачати результати спортивних змагань так само, як це робив знаменитий восьминіг Пауль під час Чемпіонату світу з футболу-2010 або наш кабан із фан-зони на Хрещатику.

Видри готові й на попередньому етапі вже успішно передбачили росіянам перемогу в чемпіонаті Європи з фігурного катання, розповіли в зоопарку. Там вчасно помітили, що видри завжди з двох предметів обирають лише один, і потім демонструють відвідувачам свій вибір. Ось і вирішили зробити з цього шоу.

А макарони по-флотському: зась

Організатори оприлюднили припис санітарних служб щодо того, чим напевне не пригощатимуть під час Ігор у Сочі. Йдеться про страви та інгредієнти для їх приготування. Зокрема підприємствам громадського харчування під час Ігор буде заборонено самостійно виготовляти пиво, алкогольні та безалкогольні напої, використовувати сир з непастеризованого молока, в’ялити рибу і сушити гриби, а також готувати овочеві, м’ясні, рибні та грибні консерви і макарони по-флотському.

Харчування буде організовано згідно з Кодексом харчової безпеки. Це офіційний документ, що пройшов експертизу в Росспоживнагляді й чинний на території Ігор. Він враховує не тільки російські, а й міжнародні стандарти харчування, а також те, що об’єкти харчування розташовуватимуться в горах і на узбережжі.

США допоможуть із безпекою

За два тижні до початку Олімпійських ігор у Сочі сайт ісламістських екстремістів «Вілаят Дагестан» опублікував відео?звернення, в якому представники угруповання «Ансар Аль-Сунна» погрожують організувати терористичні акти під час спортивних змагань. Двоє чоловіків, звертаючись до президента Росії Володимира Путіна, зазначили про подарунок, підготовлений як для глави російської держави, так і для гостей Олімпіади. У кадрі — двоє озброєних чоловіків, у супровідних відеотитрах стверджується, що саме ці двоє стоять за смертельними атаками у Волго?граді. Як повідомляє американський інтернет-ресурс SITE Monitoring Service, що відстежує тероризм, на відео зафіксовано виконавців терактів у Волгограді Сулеймана і Абдула Рахман.

Теракти, зокрема недавні вибухи у Волгограді, не повинні вплинути на хід Олімпійських ігор у Сочі, заявив президент Росії Володимир Путін в інтерв’ю російським та іноземним журналістам. Він наголосив, що суспільство не повинно демонструвати свій страх, чого домагаються терористи, і додав: безпеку учасників і гостей Ігор забезпечуватимуть 40 тисяч співробітників силових відомств.

При цьому Путін підкреслив, що гості Олімпіади не помітять у Сочі ракетних установок і військових кораблів біля берегів міста, як було в Лондоні в 2012 році, однак додав, що «все це буде».

Зазначимо, що свою допомогу щодо безпеки під час Ігор запропонували США.

Склад Національної олімпійської збірної України на XXII зимових Олімпійських іграх у Сочі

БІАТЛОН

1. Дериземля Андрій

2. Седнєв Сергій

3. Семенов Сергій

4. Прима Артем

5. Підручний Дмитро

6. Джима Юлія

7. Підгрушна Олена

8. Семеренко Валентина

9. Семеренко Віта

10. Бурдига Наталія

11. Панфілова Марія

ГІРСЬКОЛИЖНИЙ СПОРТ

12. Мацьоцька Богдана

13. Мицак Дмитро

ЛИЖНЕ ДВОБОРСТВО

14. Пасічник Віктор

ЛИЖНІ ГОНКИ

15. Шевченко Валентина

16. Антипенко Тетяна

17. Григоренко Катерина

18. Перехода Руслан

19. Красовський Олексій

20. Анцибор Марина

21. Лісогор Марина

САННИЙ СПОРТ

22. Кісь Андрій

23. Мандзій Андрій

24. Стецків Олена

25. Шхумова Олена

26. Оболончик Олександр

27. Захарків Роман

СНОУБОРДИНГ

28. Чундак Аннамарі

29. Пеняк Йосип

ФІГУРНЕ КАТАННЯ

30. Дунь Дмитро (танці)

31. Хеккен-Кенеді Шиван (танці)

32. Годорожа Яків (одиночне катання)

33. Попова Наталія (одиночне катання)

34. (парне катання)

35. (парне катання)Лаврентьєва Юлія — Рудик Юрій, Усманцева Єлизавета — Талан Роман(*пара, яка виступатиме в Сочі визначилася після контрольного прокату 24.01)

ФРИСТАЙЛ

36. Абраменко Олександр

37. Діденко Надія

38. Мохнацька Надія

39. Новосад Анастасія

40. Полюк Ольга

41. Пуздерко Микола

ШОРТ-ТРЕК

42. Власова Софія