ПОДІЯ

Павло Олійник із Хмельницького став чемпіоном Європи з вільної боротьби

Головний старт чотириріччя — Олімпіаду-2012 у Лондоні українські борці греко-римського стилю провалили. Жоден з наших атлетів не зумів пробитися навіть до півфіналу. Що стосується представників вільної боротьби, то гірку пігулку в останній день змагань підсолодив Валерій Андрійцев. У ваговій категорії до 96 кілограмів він несподівано для спеціалістів завоював «срібло». Причому на шляху до вирішальної сутички переміг таких грізних конкурентів, як бронзовий призер Ігор-2008  Хетаг Газюмов з Азербайджану та чинний чемпіон світу іранець Реза Мохаммад Алі Яздані.

Не випадково 24-річний Андрійцев став одним із претендентів на перемогу в традиційній церемонії визначення головних героїв олімпійського сезону-2012. Разом з ним у номінації «Сенсація року» за головний приз змагатимуться олімпійський чемпіон з важкої атлетики Олексій Торохтій і володар срібної медалі лондонських Ігор у метанні списа Олександр П’ятниця.

Перший серйозний старт після олімпійського сезону — чемпіонат Європи Андрійцев пропускав. А ось його товариші по команді успішно розпочали континентальний турнір з вільної боротьби у Тбілісі. У перший день змагань удача усміхнулася Павлові Олійнику. На шляху до фіналу 24-річний борець із Хмельницького виграв у болгарина Любена Ілієва (3:1), словака Йозефа Яловяра (4:1) і албанця Егзона Шали (3:1). У фінальному поєдинку українець переміг поляка Станіслава Скаскевича. Нагадаю, що на попередньому чемпіонаті Європи-2011 Олійник був бронзовим призером.

У фіналі Олійник здолав поляка Скаскевича. Фото з сайту ukrwrestling.com

Інші українці, виступаючи на тбіліському килимі, вибули з боротьби задовго до вирішальних сутичок: у категорії до 66 кілограмів Андрій Квятковський поступився росіянинові Ільясу Бекубулатову, а Марія Ливач (до 48 кілограмів) програла француженці Мелані Ле Саффр.

Успіх підопічного тренера Миколи Тарадая Павла Олійника підтримали  наші борчині. 22-річна львів’янка Юлія Благиня (вагова категорія до 51 кілограма) і Тетяна Лавренчук (59 кілограмів) із Житомирської області завоювали бронзові медалі.

Спортсменок і тренерів із престижними нагородами Старого Світу привітав президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка. Він побажав поповнювати медальну колекцію і продовжувати спортивну славу вільної боротьби України.

Головний олімпієць країни буде однією з головних дійових осіб всеукраїнської урочистої церемонії «Герої спортивного року», яка відбудеться в Києві 30 березня. У найпрестижнішій номінації на звання лауреата олімпійського сезону серед чоловіків претендують дворазовий чемпіон літніх Ігор  боксер Василь Ломаченко, ще один володар золотої медалі Лондона, капітан української дружини майстрів шкіряної рукавички Олександр Усик, а також олімпійський чемпіон з веслування на каное Юрій Чебан.

Серед представниць прекрасної статі трійка претендентів має такий вигляд. Українська красуня зі Львова — переможниця фехтувального турніру Ігор на шпагах Яна Шемякіна, дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор з кульової стрільби Олена Костевич, володарка двох срібних медалей з веслування на байдарках і каное Інна Осипенко-Радомська.

Ще одна престижна номінація — «За волю до перемоги». Її лауреатів обрати буде особливо складно. Адже на головний приз претендують чемпіонка Олімпіади-2008 в Пекіні, багаторазова чемпіонка і призерка чемпіонатів світу та Європи Ольга Харлан (фехтування на шпагах), срібний призер ХХХ Олімпіади Денис Беринчик (бокс) і переможець спринтерської дистанції у веслуванні на каное лондонського турніру Юрій Чебан.