ВІДВЕРТО

Президент Віктор Янукович розповів іноземним журналістам  про своє бачення розвитку міжнародних відносин України

Україна та Росія зобов’язані знайти компроміс у газовому питанні, оскільки висока ціна на імпортоване блакитне паливо є неприйнятною для нашої держави. Про це Президент Віктор Янукович наголосив під час неформальної зустрічі з Клубом головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії, яка відбулась у Юсупівському палаці у Криму.

«Ми зобов’язані знайти рішення. Думаю, ми це зробимо», — сказав Віктор Янукович, додавши, що газове питання чи не єдине, яке має таку велику гостроту у відносинах України з Росією.

Консорціум продовжить життя ГТС

Наша держава також зацікавлена у створенні газотранспортного консорціуму. Українська сторона виходить із того, що нашу унікальну газотранспортну систему треба зберегти і забезпечити її ефективну роботу. «У цьому зацікавлені й Росія, й Україна, і Європа», — переконаний Віктор Янукович.

Ідеться про необхідність модернізації української ГТС, збільшення її можливостей та обсягів прокачування. Реалізація цього проекту потребує вкладення значних коштів. «Головна мета — зберегти систему, модернізувати її, вкласти в неї гроші й забезпечити стабільну роботу», — уточнив глава держави. А сам процес створення газотранспортного консорціуму має бути законним і прозорим.

Для визначення об’єктивної вартості та технічного стану національної ГТС Україна уклала угоду із західними фахівцями, які проводять відповідний аудит. «Експерти працюють, і попередню ринкову оцінку системи ми сподіваємося отримати в серпні», — сказав глава держави.

У цьому питанні Україна зацікавлена мати надійних, стабільних партнерів. «Створення газотранспортного консорціуму, звичайно, якісно поліпшить відносини в газовій сфері України та Росії», — переконаний Президент.

У газовій та нафтопереробній галузях Україна також зацікавлена в розвитку співпраці з Азербайджаном. За словами Віктора Януковича, нині Україна щорічно отримує звідти приблизно 4 млн тонн нафти.

У вересні в Україні розпочнеться реалізація проекту з будівництва нової повітряної лінії електропередач 750 кВ з розширенням підстанції 750 кВ «Київська» для видачі потужностей Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій і забезпечення передачі цих потужностей у центральний та східний регіони України.

Ідеться про спорудження однієї з найбільших систем постачання електроенергії, модернізації «Укренерго», що якісно забезпечить збільшені перетоки електроенергії. «Ми фактично замкнемо нашу систему і забезпечимо розвиток Хмельницької,  Рівненської АЕС за рахунок будівництва цих ліній електропередач і трансформаторних станцій. Це буде найбільша трансформаторна станція в Європі», — наголосив Віктор Янукович.

Президент переконаний, що у нашій газотранспортній системі зацікавлені і Росія, і Європа. Фото з сайту utg.ua img

Не відстає  й гуманітарка

Віктор Янукович висловив переконання, що євроінтеграційні орієнтири нашої держави та майбутнє створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС може також надати якісно нового імпульсу зоні вільної торгівлі країн СНД. «Ми не просто шукаємо нові підходи до розвитку відносин на євразійському просторі, а й пропонуємо конкретні механізми», — додав він.

Президент висловився за доцільність поглиблення співпраці на секторальному рівні. Така форма взаємодії об’єднає зусилля сторін у розв’язанні спільних проблем та запобігатиме створенню так званих нових ліній розділу на європейському та євразійському просторах.

Говорячи про СНД, глава держави назвав це об’єднання важливим міжнародним інструментом. «Вона має майбутнє, якщо ми спільно визначимо її місце і роль у сучасному світі, який швидко змінюється та є взаємозалежним. У тому, що це вдасться, я впевнений», — зазначив Президент.

Зацікавлена Україна і в пошуках механізмів співпраці з Митним союзом. Йдеться про абсолютно нове утворення, яке щойно почало діяти, тому для України дуже важливо побачити результати цієї роботи, прагматично їх оцінивши. І лише тоді ухвалити відповідне рішення, повідомляє прес-служба Президента. 

При цьому глава держави вважає актуальною взаємодію України з Митним союзом на секторальному рівні, що фактично підтвердить співпрацю у форматі «3+1».

Віктор Янукович відзначив і важливість приєднання нашої країни до Міждержавного фонду гуманітарного співробітництва держав — учасниць СНД.

На сьогодні Указом Президента України від 3 липня 2012 року ухвалено рішення про затвердження відповідної угоди. Це створило зокрема правові підстави для приєднання України до Угоди про Раду з гуманітарного співробітництва держав — учасниць СНД, а також до Договору про створення Міждержавного фонду гуманітарного співробітництва. Міністерство культури вже розпочало підготовку відповідних документів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»