ГВАРДІЯ ПРАЦІ

Шахтар Сергій Слюсар перевершив рекорд вуглевидобутку самого Олексія Стаханова

У своєму першому публічному виступі після трудового рекорду (в ніч на 31 серпня 1935 року за зміну нарубав відбійним молотком 102 тонни вугілля) Олексій Стаханов був небагатослівним. «Я не відкривав ніяких Америк, — невимушено розповідав він. — Зате працював не покладаючи рук». А ось гірник шахти «Північна» державного підприємства «Дзержинськвугілля» Сергій Слюсар, який нещодавно перевершив оте досягнення, піднявшись на-гора, не міг не згадати легендарного вуглеруба. «Мабуть, мені було трохи легше, ніж свого часу Стаханову, — зазначив він. — Звичайно, дуже приємно бути переможцем, та я насамперед вдячний за допомогу двом своїм помічникам,  без яких ніколи б не досяг такого успіху». А успіх справді вражаючий — 32-річний шахтар, виконавши за зміну 33 норми, нарубав 141 тонну палива!

Зустріч гірника після рекордної зміни. Фото надане ДП "Дзержинськвугілля"

Сергій Слюсар, чиї батько та дід свого часу теж працювали у підземних виробках  «Північної», поступово і наполегливо йшов до свого рекордного виробничого показника. Маючи за плечима дев’ять років підземного стажу, вибійник вважається одним із кращих майстрів своєї справи. І хоча працювати доводиться в непростих умовах —  глибина 1160 метрів, кут падіння вугільних пластів до 50%,  гірник демонструє завидну продуктивність праці, адже місячне виконання його особистої змінної норми становить 200—250%.  А 141 тонна за зміну — це 294% (!) норми і поки що найвищий результат на шахтах Центрального району Донбасу.

 Задля справедливості варто сказати, що попереднім і нинішнім поколінням шахтарів Донеччини вже вдавалося побити рекорд Олексія Стаханова. Приміром, два роки тому гірник шахти «Новодзержинська» Сергій Шемук за зміну нарубав 170 тонн палива і за цей трудовий подвиг був удостоєний звання Героя України. Певна річ, не залишилася без уваги й ударна зміна Сергія Слюсаря — вибійник, окрім премії та привітань від керівників шахти «Північна» і ДП «Дзержинськвугілля», отримав телеграми від голови Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького й очільника Міністерства енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка. Також, за словами голови первинної профспілкової організації шахти Віталія Воробйова, гірника представили до державної нагороди, яку, схоже, він отримає напередодні цьогорічного професійного свята.

Згаданий рекорд Олексія Стаханова завжди був і залишається символом підземної «гвардії праці», отож уже 1948 року з’явилася закономірна пропозиція відзначати День шахтаря саме на честь трудового подвигу — в останню неділю серпня. Нині ж на вітчизняних шахтах триває ударна передсвяткова вахта «65-річчю Дня шахтаря — 65 ударних трудових днів», і гірники вугільних підприємств працюють в режимі підвищеного вуглевидобутку, значно перевиконуючи змінні норми.

ДОВІДКА «УК»

У 2010 році шахтарі України підняли на-гора 75 млн тонн чорного золота, 2011-го — 82 млн. План нинішнього року — 85 млн тонн, і досі вугільники працюють із випередженням, видобувши понад 47 млн тонн палива. Обсяг виробітку, порівняно з минулим роком, збільшився на 5%.