ІМПРЕЗА

Національно-культурні товариства у Рівному не лише змагалися в знаннях рідних мов,
а й частували стравами своєї кухні

Польська, російська, білоруська, ідіш — усі ці мови одночасно звучали в центральному міському парку імені Тараса Шевченка, створюючи непідкупний і надзвичайно оригінальний колорит. То представники національно-культурних товариств краю доволі оригінально презентували свої народи. Тут і конкурси на володіння рідними мовами, і виставка щойно приготованих національних страв, і доволі унікальна концертна програма. Причому, все це за кошти Міністерства культури і туризму, передбачені на реалізацію хартії мов національних меншин: відповідний грант виграла одна з громадських організацій.

Чаю з такого самовара вистачило на пів-Рівного. Фото Інни ОМЕЛЯНЧУК

— Рівне в усі часи було багатонаціональним містом, в якому комфортно почувалися представники різних народів, у тому числі такі непересічні особистості, як, скажімо, художник зі світовим іменем Георгій Косміаді, — розповідає заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов. — Сьогодні до Рівного повертає його унікальні картини донька Надія Косміаді, яка, незважаючи на те, що багато десятиліть живе в Італії, вважає рідним саме Рівне. І подібних прикладів чимало.

Справді, про Рівне знають не лише завдяки українцям, а й представникам інших національностей, для яких воно стало рідним. Спробувати багатонаціональне Рівне «на смак» змогли всі, хто завітав до парку чудової  осінньої днини. Комусь смакувала фарширована щука, комусь — єврейська маца, а хтось досхочу напився класичного російського чаю та ще й під акомпанемент баяна!