Помолимося на Трійцю за нашу триєдність

Ця молитва з тих, прочитавши які, засинаю, подякувавши Господу за прожитий день, і прокидаюся вранці, щоб зустріти новий, подарований Богом: «Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь».

До Празника Святої Трійці — Бога-Отця, Бога-Сина, Бога Духа Святого — цього року так наблизилося і наше професійне свято — День журналіста України, яке відзначили вчора. І як з цього приводу не згадати й рядок із Прологу Євангелія від Івана: «Спочатку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово», що теж вважається вказівкою на триєдність Бога. І це ще й небесний знак про особливу відповідальність за нього, написане чи вимовлене, для нас, хто зі словом працює щодня.

Трійцю святкуємо на 50-й день після Великодня. А до нього, цьогорічного, наближалися ой як незвично — як ніколи! Бо навіть на Благовіщення, і на Вербну неділю, і на сам Великдень на цьому шляху не відступав від нас, не припиняв своїх підступних жахливих діянь навіть у ці великі християнські свята, а навпаки, активізувався ворог-агресор, що зазіхнув і на простір нашої Вітчизни, і на дух нашого народу, і на майбутнє України. На цьому шляху ми як ніколи відчули, побачили, пережили і переживаємо, на жаль, і досі, яким може бути слово у тих, хто продовжує стріляти в нас не тільки зі зброї, мучити українців не лише тортурами, а й підлою брехнею, ненавистю…

Сьогодні, перед святом Трійці, — Троїцька вселенська батьківська субота, коли йдемо у храми на поминальну службу, ставимо свічки за душі наших рідних. А до них додалися і душі тих, кого смерть так рано захопила раптово на полі бою за людську гідність, за нашу Батьківщину: Небесна Сотня, на великий наш біль, поповнилася вже стількома найкращими українцями, справжніми Воїнами з великої літери… Вони нам рідні! І це вже не просто слова: «Слава Україні! Героям — Слава». Із цих слів у наших душах проростає єдність усього народу.

Що більше ганебності й нелюдської жорстокості спрямовує на нас ворог, то міцнішає в нас патріотизм і любов до Вітчизни й одне до одного з-поміж українського народу усіх національностей.

У загарбаному Криму Празник Святої Трійці вже не є державним святом, як в Україні, День Святого Духа у понеділок оголошено робочим — за Трудовим кодексом Російської Федерації. Що тут дивуватися, коли президент Росії Володимир Путін у квітні цього року вніс до Держдуми законопроект про створення в Криму гральної зони… Як кажуть, кожному своє…

А в нас завтра — Свята Трійця, Зелена неділя! Наші оселі будуть заклечані зеленим гіллям і квітами, а підлога встелена найпахучішими травами. Ми підемо з букетами квітів, з оберемками м’яти, любистку, полину, лепехи й усіляких інших трав до храмів. З чистими світлими душами, одухотворені, стоятимемо на службі Божій, трепетно вимовляючи з-поміж усіх молитов: «Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь».

І додаватимемо звернену до Господа молитву про ще одну триєдність: Бог — Україна — Майбутнє! Господи, благослови на гідне майбутнє український народ!