Пропозиції, які озвучив директор цієї академічної установи академік НАН України Василь Чехун, одразу зацікавили начальника шпиталю Державної прикордонної служби полковника Михайла Карнауху. Адже нині перед усіма медиками, що лікують наших солдатів, постали непрості виклики, зокрема щодо первинної обробки та лікування гнійно-септичних ран і мінно-вибухових уражень. Тож особливо цінний для лікарів шпиталю досвід, напрацьований інститутом у напрямі сорбційної детоксикації, використання аплікаційних сорбентів та водно-емульсійних антибактеріальних засобів, які прискорюють репарацію, оптимізують систему загоєння ран.

Ідеться про використання методів і засобів сорбційної терапії, які було апробовано у шпиталях під час бойових дій в Афганістані. Тоді отримали позитивні результати, зокрема в лікуванні постраждалих із мінно-вибуховими пораненнями. «Нині свої розробки науковці суттєво доопрацювали й отримали якісніший і безпечніший інноваційний продукт.  Ми знаємо, що ці засоби працюють ефективно там, де не діють стандартні підходи і системи», — наголошує академік Василь Чехун.

Як гуманітарну допомогу Центральному клінічному шпиталю Державної прикордонної служби Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького передав вуглецеві пов’язки — активований волокнистий вуглецевий матеріал із розвинутою сорбційною поверхнею та унікальними сорбційно-кінетичними характеристиками. Завідувач відділу фізико-хімічних механізмів сорбційної детоксикації член-кореспондент НАН України Володимир Ніколаєв розповів, що їхня унікальність полягає в забезпеченні швидкого поглинання з ранового вмісту великої кількості біологічно активних компонентів (до 1,5 г на 1 г власної ваги), зокрема медіаторів запалення, що зменшує інтенсивність місцевої судинної і запальної реакцій. Пов’язки забезпечують скорочення у 2-4 рази часу кровотечі та зниження в 1,5-2 рази об’єму крововтрати. Використання сорбційних вуглецевих пов’язок, за рахунок блокування локальних джерел інтоксикації, запобігає повторному інфікуванню ран, а відтак це ефективний засіб для аплікаційно-сорбційної терапії ран та опіків, трофічних виразок, пролежнів і ерозивних уражень слизових порожнин, лікування ранової інфекції.

Швидшому відновленню здоров’я наших військовиків допоможе також спеціальний харчовий продукт — біологічно активна добавка «Карболайн». Його виробляють із високодисперсних вуглецевих сорбентів у вигляді болюсів і гранул, а в клінічній практиці використовують у комплексному лікуванні гострих кишкових інфекцій, що особливо важливо під час перебування військових у польових умовах, захворювань печінки та жовчовивідних шляхів, панкреатиту, перитоніту, захворювань нирок та шкіри, аутоімунних захворювань, психоневрологічних проблем, порушень обміну речовин та ендокринних патологій, онкологічних захворювань, а також у раціонах дієтичного харчування.

Кандидат біологічних наук Лариса Сахно демонструє вуглецеві  сорбційні пов’язки. Фото автора

У гуманітарному наборі для шпиталю — дослідна партія зразків унікального нового продукту «Арговіт». Зі слів кандидата медичних наук Ігоря Хаєцького, це водно-ліпідна емульсія із застосуванням елементів наночастинок срібла. На першому етапі препарат дезінфікує рани. На другому — сприяє їх очищенню від залишків гематом і відмерлих клітин, зберігає потенційно регенеруючі клітини, справляє потужну бактерицидну дію.

— Система убезпечення перебігу травм і ран для військовика — це надзвичайно важливий чинник. Взявши її на озброєння, ми значно прискоримо час відновлення і повернення до лав солдата. І що не менш важливо у наших складних економічних умовах — значно здешевимо саму процедуру лікування військових і постраждалих у зоні АТО, — підсумовує академік Василь Чехун.

Насамкінець варто сказати, що доцільно створити персональні пакети для швидкої медичної допомоги, що містили б вищезазначені медичні засоби, та доставити їх до місць бойових дій.