ВДАЛИЙ ПОЧАТОК 

У Дніпропетровській обласній клінічній лікарні зробили унікальну операцію, яка відновлює слух у двох вухах
 

Жителька селища Царичанка Дніпропетровської області Ірина Твердохліб у 15 років захворіла на грип. Через ускладнення хвороби дівчина почала втрачати слух, який з кожним роком слабшав. І вже у 24-річному віці отримала групу інвалідності, а в 30 наділа слуховий апарат. Попри ці негаразди, Ірина змогла закінчити Дніпропетровське училище культури за спеціальністю «режисер», вивчилася й на бухгалтера — все з червоним дипломом. Співала в районному  ансамблі, танцювала, читала вірші. А потім після медичних курсів працювала дезінфектором. Сьогодні 34-річна жінка одна виховує дворічну донечку і через майже повну втрату слуху змушена працювати прибиральницею.

«Я приїхала до лікарні за новим слуховим апаратом, а мені запропонували взяти участь у соціальному проекті з кохлеарної імплантації», — розповідає пані Ірина.

Спілкуємося з нею у лікарняній палаті на другий день після операції, яка тривала чотири з половиною години і надала жінці змогу повністю відновити слух в обох вухах  за допомогою  встановлення одного кохлеарного імплантату. Ірина почувається добре, однак ще не чує, оскільки імплантат наразі не активований. Він повинен ще приблизно місяць приживатися. 

«Хочу почати повноцінне життя і повернутися до основної спеціальності. Займуся відновленням своїх музичних і танцювальних здібностей, — говорить Ірина Твердохліб. — Сподіваюся, що золоті руки нашого професора і допомога його французьких колег зробили диво, і я знову буду чути».

Провести перше в країнах СНД оперативне втручання з кохлеарної  імплантації українським хірургам на чолі з Володимиром Березнюком  (перший ліворуч) допомогли французькі лікарі Крістофер Вінсент та П'єр Бігарор. Фото надані прес-службою обласної лікарні

Потрібна державна програма

Першу в країнах СНД операцію з кохлеарної імплантації в дорослого пацієнта, що пізно оглухнув, в Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. І. Мечникова провела бригада хірургів на чолі із керівником ЛОР-клініки, заслуженим лікарем України професором Володимиром Березнюком. Допомагав українським медикам французький професор, лікар Університетської клініки Лілля Крістофер Вінсент.   Імплантат, сертифікований в Україні, Ірині Твердохліб безкоштовно надала одна з французьких фірм. Коштує він, як хороше авто, — майже 30 тисяч євро. І якщо імплантати, які встановлюють на одне вухо, виробляють у чотирьох країнах світу, то бінауральний — тільки у Франції.

Як пояснив Володимир Березнюк, раніше для відновлення слуху в обох вухах треба було робити дві операції і вживлювати два імплантати. А складність операції із встановлення стереоімплантату нового покоління полягає в тому, що при цьому треба створити тунель, щоб протягти електрод з одного вуха в інше. Внутрішня частина імплантату встановлюється назавжди і один раз людині у «равлик» (внутрішнє вухо). Зовнішня частина схожа на звичайний слуховий апарат. Через шкіру безконтактним шляхом звуковий сигнал потрапляє на котушку всередині. Зокрема, під час грози це безпечно — електрика на рівні годинника. За півроку до прооперованих пацієнтів слух повертається.

Ірина Твердохліб вдячна лікарям і мріє знову співати й танцювати

Сьогодні операції з кохлеарної імплантації в Україні роблять тільки в Дніпропетровську і Києві. І тільки дітям до шести років (пізніше погано розвивається мовленнєвий апарат). Бінауральні імплантати дітям не встановлюють через те, що вони ще ростуть і розміри голови міняються. Засновником і керівником програми з кохлеарної імплантації в Україні є керівник київського ЛОР-інституту академік Дмитро Заболотний. 

«Завдяки його зусиллям почали робити перші такі операції в Києві. Я подивився і сказав, що теж готовий їх робити, — розповідає Володимир Васильович. — Ми оперували дітей віком від одного року, і вони оволоділи мовою. Вважаю, що такі операції треба робити і дорослим. Держава витратила кошти на їхню освіту, і люди, які повністю втратили слух через менінгіт або вибух на шахті тощо, знову можуть приносити країні користь».

Зрозуміло, що державі вигідніше один раз витратитися на імплантат, ніж утримувати інваліда. Тому професор Володимир Березнюк сподівається, що операція Ірині Твердохліб підштовхне прийняття державної програми реабілітації слуху за допомогою кохлеарної імплантації.

Україна достойна нових технологій

А поки що провести першу бінауральну  операцію в Україні допомогла французька фірма. «Ми стараємося зробити цю технологію більш доступною. І вирішили допомогти Україні як країні, яка ще стає на ноги, — говорить менеджер французької компанії П’єр Бігарор. — Технологія існує давно, однак тільки два-три роки тому нею почали цікавитися спочатку Англія, потім Німеччина, Швеція. На сьогодні у світі зроблено 100 операцій із вживляння бінаурального імплантату».

Начальник головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург пообіцяла: «Це початок проведення операцій такого рівня на Дніпропетровщині. До кінця цього року буде проведена операція з повного відновлення слуху ще одному пацієнту на кошти, виділені з обласного бюджету».