КАДРИ НА ЗАВТРА

У Черкасах розпочали підготовку нових фахівців медицини — оптометристів
 

Забезпечити не тільки область, а й усю Україну кваліфікованими оптометристами — таке завдання поставив перед собою Черкаський медичний коледж. 12 випускниць, які кілька місяців тому роз’їхалися по різних містах, розповідає директор навчального закладу Інна Губенко, — перші ластівки нової когорти фахівців. Про них заклад уже одержує добрі відгуки. А нині тут навчається вже другий потік — 17 курсанток, які мають фахову підготовку фельдшерів та медичних сестер, оволодівають тонкощами професії оптометриста.

За нормами євростандартів

Статистика свідчить: в Україні приблизно 70 тисяч незрячих людей, а на Черкащині їх понад три тисячі. Додамо до цього сотні тисяч слабкозорих. У суспільстві тим часом створено обмаль умов для полегшення життя людині з вадами зору. У Черкасах, приміром, лише на одній вулиці встановлено світлофор із дзвіночками, на вулицях є маса перешкод, які незряча людина не в силі самостійно здолати.

Особливо страждають люди від глаукоми — захворювання, що характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску з подальшим розвитком типових дефектів поля зору, зниженням зору й атрофією зорового нерва. Ця хвороба ока вкрай підступна. Вона не має симптомів і призводить до остаточної втрати зору. Допомогти може лише вчасна діагностика.

— Саме таку діагностику й зможуть зробити наші випускники, — розповідає Інна Губенко. — Для цього й організували курс післядипломної освіти для фельдшерів та медсестер. План навчання розроблений на принципах Європейської кредитно-трансферної системи й затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України.

Ми відвідали аудиторії, де вчаться майбутні оптометристи. Власне, підготовка таких фахівців, розрахована на 1,5 року, ведеться за всіма правилами та нормами європейських стандартів. Освоївши теоретичний курс оптометрії, майбутні фахівці на практиці відпрацьовують основні методики роботи з медичним устаткуванням, засвоєнням сучасних методів обстеження пацієнтів. Для цього в коледжі створено добре оснащені кабінети, де є найсучасніша апаратура та прилади, працюють досвідчені офтальмологи, які навчають, як приміром, оцінити якість виготовлених окулярів та їхню відповідність рецепту лікаря, вимогам пацієнта, допомагають оволодіти навичками призначення та користування контактними лінзами. Ось група курсантів під керівництвом викладача виконує окремі маніпуляції: вимірює внутрішньоочний тиск, вчиться видаляти з ока сторонні предмети, знімати та вдягати контактні лінзи.

Ось вони,перші фахівці оптометрії, разом зі своїми наставниками. Фото Владислава КИРЕЯ 

Готові допомагати людям

Як розповіли в коледжі, особлива увага, окрім практичної й теоретичної підготовки, приділяється психології, адже професійна взаємодія оптометриста й пацієнта грунтується на глибокому розумінні індивідуально-психологічних особливостей людей, що дає змогу не тільки оптимізувати процес діагностики, а й підвищити ефективність лікувальних чи корекційних втручань з урахуванням особливостей пацієнта. Як свідчать щоденники, які протягом 600 годин практики ведуть курсанти, набуті навички засвоєні ними міцно, отож іспити складатимуть на відмінно.

Відомо, що дев’ять десятих усієї інформації ми отримуємо через орган зору. Зір був і залишається головним інформатором навколишнього світу. Тому, звичайно, окуляри — один із найнеобхідніших винаходів людства. Майже третина населення цивілізованих країн носить окуляри. Вже сьогодні вибираючи окуляри, ми можемо знайти золоту середину, — поєднати медичні вимоги та засади естетики, створити новий імідж людині. Окуляри можуть не тільки допомагати краще бачити, а й прикрашати людину. Тому оптометристи повинні мати ще й художній смак.

— Найсучасніше офтальмологічне обладнання, яким оснащуються сьогодні салони оптики, — розповідає директор коледжу, кандидат медичних наук Інна Губенко, —  дає змогу проводити діагностику й лікування захворювань ока на найвищому рівні: без розширення зіниці, без ризиків травми для пацієнта та перенесення інфекції від одної людини до іншої, зокрема СНІДу.

Особливо важливим є те, що після проведення діагностики органу зору, пацієнт може відразу ж повертатися до звичної активної роботи. Адже при обстеженні очей у сучасній офтальмології вже не застосовуються краплі, як було раніше. Нова апаратура дає змогу проводити обстеження без будь-якого дискомфорту для пацієнта. Наші спеціалісти, підготовку яких у найближчі роки ми плануємо нарощувати, готові допомагати людям, адже до багатьох хворих через нестачу оптометристів такі послуги на місцях досі просто не доходили.