ВЕРДИКТ

Учора Конституційний суд офіційно оголосив своє рішення щодо подання 252 народних депутатів від парламентської опозиції

Відповідно до ухвали КС Закон України "Про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року за номером 2222-ІV (так звана політреформа 2004 року) визнаний неконституційним у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і ухвалення та втратив силу з 30 вересня ц. р.

У цьому рішенні, зокрема, зазначено: "Конституційний суд виходить з того, що визнання неконституційним закону 2222 в зв'язку з порушенням процедури його розгляду та ухвалення означає поновлення дії попередньої редакції норм Конституції, які були змінені, доповнені і виключені законом 2222". Рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

За словами представника Президента в Конституційному суді, заступника глави АП Олени Лукаш, з п'ятниці 30 вересня в країні діє Конституція 1996 року, яка визнана найкращою в Європі, і всі суспільні правовідносини регулюються нею.

Міністр юстиції Олександр Лавринович на прес-конференції 1 жовтня висловив переконання, що набуття юридичної сили Конституцією в редакції 1996 року не призведе до скорочення строку повноважень Верховної Ради.