Кожна людина заслуговує на те, щоб не просто виживати, а жити.  Однак  не кожному вдається піднятися над життєвими обставинами. Саме це намагається  донести  найкращий фільм 2014 року. Соціальна стрічка «Дванадцять  років рабства» британського режисера  Стіва Макквіна  заснована на реальних подіях. Це життєва історія  Соломона Нортапа, вільного чорного чоловіка з Нью-Йорка, якого викрали і продали в рабство в Луїзіані.

Рецепт від Джареда: випрямляйте спину всі, хто почувався невільним. Фото з сайту foxnews.com

Днями у Лос-Анджелесі вручили чергові нагороди Кіноакадемії. Цього року за найпрестижніші відзнаки кіноіндустрії змагалися  дев’ять картин: «Дванадцять  років рабства», «Гравітація», «Афера по-американському», «Капітан Філіпс», «Далласький клуб покупців», «Вона», «Небраска», «Філомена» і «Вовк із Волл-стріт».

Левову частку нагород зібрала стрічка «Гравітація». Її творець Альфонсо Куарон отримав статуетку за найкращу режисуру і став першим вихідцем з Латинської Америки, який отримав «Оскар».

Лави оскароносних поповнили Меттью МакКонахі, Кейт Бланшетт, Лупіта Ньйонго і Джаред Лето. Фото з сайтуgrazia.fr

Найкращою акторкою журі назвало Кейт Бланшетт за роль у фільмі Вуді Аллена «Жасмин». Меттью МакКонахі отримав «Оскар» за найкращу чоловічу роль (стрічка «Далласький клуб покупців»). Однак для нас, українців,  не він, а його колега по фільму Джаред Лето, визнаний найкращим актором другого плану, став справжнім кіногероєм.

Отримуючи статуетку, в своїй промові актор звернувся до жителів України і Венесуели. «Поки ви воюєте за те, щоб ваші мрії стали реальністю, — заявив актор, — ми думаємо про вас сьогодні ввечері».

Шкода, що російські глядачі цього не почули. Російська державна телекомпанія «Перший канал» наперед  заявила, що не транслюватиме церемонію вручення «Оскарів»  наживо у зв’язку з великою кількістю новин, пов’язаних із ситуацією довкола Автономної Республіки Крим і України. А із запису слова, звісно, вирізали.

Альфонсо Куарон, приймаючи нагороду, подякував Сандрі Баллок, виконавиці головної ролі у «Гравітації», назвавши її душею і серцем фільму.

А на роль розчарування 86-ї церемонії вручення найпрестижнішої кінопремії світу претендує чергова поразка  актора Леонардо ДіКапріо.