ОБЕРЕЖНО!

Лікарі вважають анорексію не менш важкою залежністю, ніж наркоманія

Ця хвороба пожирає не тільки тіло, а й душу. Вона схожа на смерть, адже врешті-решт хворі доводять себе до стану ходячих скелетів. Ця хвороба приходить несподівано, різким кроком ступає на поріг свідомості, і людина вже не може себе контролювати.

Клінічний перебіг нервової анорексії — свідомої відмови від їжі — описано давно. Жертвами цієї хвороби були акторка Джейн Фонда, принцеса Діана, манекенниці Твіггі й Кейт Мосс. Останніми роками таких страждальців стає дедалі більше. Починається все досить безневинно. Прагнення бути красивою і стрункою, гімнастика, дієта. Більшість людей на цих розумних заходах зупиняється. Але деякі йдуть далі. Нав’язлива ідея захоплює їх у нетрі важкої психологічної залежності, яку лікарі вважають не менш важкою, ніж алкоголізм і наркоманія.

Комусь у школі кинули презирливе «корова». Хтось мріє бути балериною, а вага зовсім не балетна. Хтось просто хоче сподобатися однокласникові. І починається...

Уявляла,  що ковтає щура

Лєна розпочала з того, що привчилася їсти лимони у величезних кількостях. Мовляв, кисле середовище краще розчиняє їжу. Крім лимонів, майже нічого не їла і по кілька разів на день промивала організм. Випивала по три-чотири літри води, ставила клізми. Але тіло незабаром так набрякло, що довелося вживати сечогінні засоби. Неконтрольоване вживання ліків спричинило судоми. Закінчилося виразкою кишечника . Але двадцяти кілограмів ваги як не було!

— Це класичний випадок нервової анорексії, — констатує Веста Бондар, психолог центру психотерапії та медичної психології Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні № 1. — На жаль, лікувати цю хворобу дуже складно. Передовсім пацієнт повинен усвідомити, що він хворий, інакше лікування не матиме позитивного результату. Але більшість категорично не хоче лікуватися. Тим часом анорексія, якщо її не лікувати, призводить до страшних наслідків. Крайній ступінь виснаження спричиняє ендокринні порушення, дівчина у майбутньому не зможе стати матір’ю. Вимивання калію призводить до серйозної серцевої недостатності. Скажу правду: нервова анорексія, якщо її не лікувати, загрожує летальним результатом.

Винахідливість хворих інколи просто вражає: щоб звільнити шлунок від з’їденого, дівчина підбирала на вулиці шматки товстого дроту і вдома потайки заштовхувала її собі в горло, щоб викликати блювання. Жінка, в якої не виходило позбутися з’їденого, уявляла, що ковтає… щура.

Хворі доводять себе до стану ходячих скелетів. Фото з сайту yahoo.com44

Знущання  над організмом

Майже з перших днів голодування хворі на анорексію починають виснажувати себе фізичними вправами. Хоч від слабкості їх хитає, вони по двісті-триста разів присідають, віджимаються, качають прес. У своєму бажанні схуднути доходять до того, що фактично не дозволяють собі навіть сісти.

— Звичайно, не всі люди, які сидять на дієті, доходять до нервової анорексії. До неї переважно схильні ті, хто має психологічні проблеми, — вважає лікар. — Наприклад, люди, які не вміють адекватно оцінювати себе. У житті вони сором’язливі, невпевнені в собі, але мають величезну внутрішню потребу перебувати в центрі уваги. А якщо потрапляють у складні життєві  обставини, все це може спровокувати хворобу. У нас була пацієнтка, яка пережила депресію після того, як її мати довго і болісно вмирала від раку. Інша пацієнтка посварилася з молодим чоловіком; як наслідок — стрес із подальшою анорексією.

Як правило, нервова анорексія — не єдине лихо, яке підстерігає хворих. Наче сестри-близнюки, вони ходять разом — анорексія і булімія. Наполеглива відмова від їжі і патологічне відчуття голоду, неможливість наїстися.

— Визначити, що виникає раніше, а що пізніше, неможливо, так само, як з’ясувати, що з’явилося раніше — курка чи яйце, — вважає Веста Бондар. — Іноді спочатку пацієнт категорично відмовляється від їжі, а потім організм не витримує постійних знущань. Виникає нездоланне відчуття голоду, який майже неможливо втамувати. В інших випадках виникає саме булімія. Причини різні, але здебільшого це серйозні стреси. Люди їдять, щоб заглушити відчуття страху, тривоги, заповнити життєву порожнечу. Поступово це бажання переростає в серйозну залежність, впоратися з якою без допомоги лікаря неможливо.

Напади хвороби воістину жахливі. Пацієнти можуть їсти все підряд не розбираючи — лише б наповнити чим-небудь шлунок. Одна жінка регулярно варила у двох відрах клейстер із борошна і все з’їдала. Найтрагічніше те, що хоч би скільки такі хворі їли, відчуття ситості в них все одно не з’являється. Часто булімія поєднується з депресивними нав’язливими станами, фобіями. Найпоширеніші причини цього — неблагополучні стосунки в родині. Знаю із власного досвіду: більшість дівчат, що страждають на анорексію-булімію, виросли в сім’ях, де дуже великий авторитет батька, а мати перебувала на другорядних ролях.

Лікарі вважають, що витоки цієї хвороби кореняться в ранньому дитинстві. Часто це може бути пов’язано зі штучним вигодовуванням або неправильною поведінкою матері під час цього процесу. Тому до слів педіатрів про користь материнського молока і духовного зв’язку матері з дитиною приєднуються і психотерапевти.

— Лікувати булімію неймовірно складно, — каже Веста Бондар. — На допомогу лікарям повинні прийти батьки. Придивіться уважно до вашого сина чи дочки. Якщо бачите, що підліток не задоволений своєю зовнішністю, постійно говорить про це, порівнює себе з відомими моделями або артистами, — зверніть на це увагу. Поспостерігайте, як він їсть. Якщо вся їжа залишається або, навпаки, холодильник миттєво порожніє, можливо, дитині не вистачає домашнього тепла і любові. Поцікавтеся, чи немає в підлітка проблем. А якщо виявите симптоми булімії-анорексії — хоча б початкові, — негайно звертайтеся до спеціаліста. Якщо хвороба вже проявилася, допомогти може тільки він.