Петро ПОШТАР,
юридичний радник директора
ТОВ «Агентство Союздрук»

Верховна Рада України 9 лютого 2012 року ухвалила постанову «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період  2012 року», яка передбачає вжиття заходів Кабінетом Міністрів щодо припинення перевірок відповідними службами органів виконавчої влади і державними установами на період проведення кампанії з виборів народних депутатів України.

Цією постановою Верховна Рада рекомендувала Державній податковій службі України скасувати графіки перевірок ЗМІ, телеорганізацій на період кампанії з виборів народних депутатів України.

Ця постанова актуальна і вкрай потрібна, але недостатня.

Як юрист-практик можу з повною відповідальністю стверджувати, що матеріали друкованих засобів масової інформації, висвітлення виборчої кампанії не завжди можуть бути доведені до громадян України через свавілля чиновників, контролюючих органів.

Так, у Києві прокуратура, правоохоронні органи, служби, підпорядковані КМДА, продовжують тотальні перевірки суб’єктів господарювання розповсюджувачів преси, які здійснюють свою підприємницьку діяльність через кіоски, тимчасові споруди. З липня 2008 року їм не поновлюють договори оренди земельних ділянок, на яких були розміщені кіоски «Преса». Районні в місті Києві ради з 1 жовтня 2010 року було ліквідовано, а Київська міська рада ухиляється від поновлення договорів, приймаючи рішення, за якими вимагають від підприємців одержувати дозволи, тимчасові ордери, укладати договори пайової участі в утриманні об’єктів благоустрою міста Києва, що дає змогу безкарно  оббирати підприємців.

Усупереч постанові Верховної Ради України від 15 квітня 2009 року №1271-VI, якою заборонено знесення кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації, в Києві триває демонтаж кіосків «Преса» в позасудовому порядку.

Так, у червні–липні 2011року на центральних вулицях і площах столиці було демонтовано 16 кіосків «Преса». Рішення про їх демонтаж приймала спеціальна комісія, створена розпорядженням голови Київської міської державної адміністрації.

Оскільки ця комісія не є юридичною особою, то її рішення оскаржити в суді в порядку адміністративного судочинства неможливо, що позбавляє підприємців права на судовий захист, гарантований Конституцією України.

Така практика, як свідчать публікації у пресі, поширена і в регіонах. На жаль, вона не відповідає вимогам Конституції України, державній інформаційній політиці, яку проводить Президент України, створює додаткові проблеми під час підготовки до Всесвітнього газетного конгресу, який відбудеться 12 вересня 2012 року в Києві.

З огляду на це пропоную доповнити вказану постанову Верховної Ради України пунктом щодо заборони перевірок контролюючими органами суб’єктів господарювання — розповсюджувачів друкованих засобів масової інформації у передвиборчий період. Категорично заборонити знесення кіосків з розповсюдження преси, які існують.

Доцільним було б видання Указу Президента України «Про підготовку до Всесвітнього газетного конгресу».

Це, безумовно, сприятиме задоволенню інформаційних потреб громадян, реалізації їхнього конституційного права на інформацію, зростанню позицій України у міжнародному  рейтингу свободи слова.