ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

Яка крупа на прилавках - українська чи китайська?

Назвати гречку продуктом щоденного вжитку важко. Та її зникнення з полиць супермаркетів - неприємний факт. Адже розпочався піст і для тих, хто його дотримується, каша з цієї крупи - чи не найголовніша "окраса" столу. Куди сховалась гречка, досліджував "Урядовий кур'єр". 

Якщо кілька тижнів тому гречка - по 30 грн за кг -подекуди траплялась на базарах та в супермаркетах, то напередодні жіночого свята її взагалі ніде не можна було знайти. А вже 8 березня - чи то на честь свята, чи з якихось інших причин - крупа у продажу з'явилась. Цікаво, що її вартість коливалася в межах 14-25 грн за кіло. Причому в супермаркеті за кіло фасованої крупи просили 14 грн, а от на базарі ціни були дещо вищі. Проте свято скінчилось, і гречка знову зникла з полиць магазинів. Щоправда, на базарах її можна знайти, але потрібно діяти за спеціальною схемою. В цьому ми переконались особисто.

На одному із невеличких столичних базарчиків на прилавках торгових яток крупи не було видно. Проте, коли жінка з дитячим візочком запитала у продавця, а чи немає у нього гречки, у відповідь почула, що є по ціні в 22 грн за кіло. Молода матуся перед тим, як купувати, захотіла подивитись на крупу. Торговець від такої "нахабності" аж почервонів.

- Я вам пропоную гречку, привезену із Білої Церкви, а ви тут ще перебираєте! - нагримав. - Крупа вітчизняна, що ще треба?

Потенційний покупець розвернулась і поїхала собі далі. А буквально на сусідній ятці її зупинила інша продавчиня.

- Беріть, це справді вітчизняна гречка і доброї якості.

На запитання, звідки взявся дефіцит, жінка пояснила, що приватний підприємець, на якого вона працює, просто притримав цей товар:

- Мій роботодавець думав, що буде ще дорожче, тому й не давав у продаж.

Проте такі "залякування" продавця діяли не на всіх покупців, що саме опинились біля ятки. - А ви впевнені, що гречка, яку продаєте, українська? А може, вона теж китайська, яку завезли раніше? -допитувалась киянка Марія Тарасова. - Я в казки про кормову гречку не вірю. - А мені знайома говорила, що гречка, яку планують завезти з Китаю, - кормова, і їсти її краще курям, а не людям, -додає пенсіонерка Наталя Петрівна. - Тому ходжу по магазинах і шукаю вітчизняну.

Крупу смажену, слабосмажену й несмажену - дослідив Державний центр сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки. Її, згідно зі стандартами, перевіряли, чи не пріла, чи не має якихось пошкоджень. Тож з'ясувалося, що всі зразки відповідають продовольчому призначенню. Це, звичайно, факт утішний. Так само приємно радує запевнення начальника лабораторії молекулярно-генетичних досліджень "Укрметртестстандарт" Руслана Голубця, що генномодифікованої гречки немає.

P. S. Прибуття першого судна з 504 тоннами китайської гречки очікується 5 квітня.

ДОВІДКА "УК"

Основні відмінності китайської крупи від української:

1. Китайську гречку краще використовувати в супах, а не варити на гарнір, бо вона не така смачна і злипається.

2. Китайська розварюється значно швидше.

3. Східна крупа дрібніша за вітчизняну.

4. За смаком вітчизняна крупа краща, адже має більш насичений смак.

5. Оскільки східна крупа менше просмажена, то й за кольором вона світліша.