Останнім часом змінилась тактика бандформувань і терористів, які діють на сході країни. Нині українським прикордонникам протистоять високомобільні підрозділи, оснащені найсучаснішою зброєю: гранатометами, кулеметами, крупнокаліберними кулеметами. Застосовують бандити й іншу техніку, якої немає на озброєнні нашої армії.

Що робить Державна прикордонна служба України, щоб захистити вітчизняні рубежі від добре оснащених терористів, розповів під час прес-конференції у понеділок перший заступник Держприкордонслужби Павло Шишолін.

На жаль, тривають напади на підрозділи Державної прикордонної служби (ДПС). У першу чергу — на відділи прикордонної служби, пункти пропуску і прикордонні наряди, які виконують завдання з охорони українських кордонів. Лише за сім останніх днів було здійснено понад 10 таких атак.

— Нині обстановка на кордоні залишається складною, але переважно контрольованою, — зазначив Павло Шишолін. — Останнім часом ми спостерігаємо таку тенденцію: перед тим, як напасти на прикордонну службу, бандформування здійснюють розвідку за допомогою безпілотних апаратів. Таким чином вони роблять прив’язку до місцевості й визначають конкретні точки, з яких нападатимуть і обстрілюватимуть наші підрозділи. Активізували свою роботу і диверсійні групи. 

Нещодавно одна з них скоїла напад на пост технічного спостереження Сєдово, що на Азовському узбережжі. Група (приблизно 15 людей) прибула з моря на двох високошвидкісних човнах, завчасно (на жаль, за допомогою місцевих жителів) підготувавши маршрут. Після нападу диверсанти замінували підступи до посту технічного спостереження. Такі вибухові снаряди можуть зриватися через 10—15 годин або навіть днів за заданими параметрами.

На найскладніших ділянках державного кордону чергують спецприкордонні наряди. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Підступні атаки тривають

Мінують бандити і території поблизу прикордонних ліній, особливо там, де пролягають маршрути українських нарядів, а також місця їхньої дислокації та переміщення. Тож нашим саперам роботи вистачає. Лишень  6 липня вони знешкодили в районі Бірюково 4 міни та 1 фугас.  А загалом знешкоджено 83 комбінованих мінних пристрої, призначені для знищення людей, які виконують завдання з охорони державного кордону.

— Щодо російсько-українського кордону, то тут ворог продовжує накопичувати важку техніку — танки, БТР-и, бронемашини. Наведу приклад: в один із населених пунктів поблизу Харківської області прибуло 10 гвинтокрилів, а в Міллєрово (це напроти нашого пункту пропуску «Мілове») з’явилася батальйонно-тактична група. Й так практично щодня, — наголошує перший заступник Держприкордонслужби. — Натомість ми вздовж усієї лінії державного кордону провели заходи формування лінії оборони, убезпечуючи себе від зазіхань РФ.

Нині українські прикордонники закрили 9 пунктів пропуску (росіяни лише 4), встановили оборонні пости, секрети, дозори і посилені патрулі. Переважно ці заходи проводили разом із підрозділами ЗСУ.

— На найскладніші ділянки кордону від Амбросіївки до Ізвариного ми щоденно направляємо 50—60 спецприкордонних нарядів, — підкреслив Павло Шишолін. — З огляду на нинішню складну ситуацію з метою посилення оборони наших рубежів ми розгорнули 2 спеціальних тактичних угруповання на півночі Луганської і на півдні Донецької та Луганської областей, створили дві тилові групи. Нині триває нарощування наших зусиль, готуємо додаткові резерви для виконання завдань з охорони й оборони державного кордону. Кілька днів тому в зону бойових дій було дислоковано значну частину спеціально підготовлених людей.

«Секрет» для бандита

На базі кінологічного навчального центру у Великих Мостах розпочато допідготовку службово-розшукових собак, яких свого часу навчали разом із саперами. Додатково готують приблизно 25 саперів та 25 кінологів із собаками для організації робіт з пошуку мін. У Черкасах розпочато другий етап з підготовки снайперів, які виконуватимуть завдання на найнебезпечніших ділянках.

— Ми повністю перебудували систему оперативно-розшукової роботи. Нині працюємо за принципом отримання упереджувальної інформації, — переконує Павло Шишолін. — Хочу подякувати ЗСУ за підтримку і допомогу. Адже нині два батальйони територіальної оборони вийшли на визначені рубежі й приступили до виконання поставлених завдань, посиливши таким чином оборону державного кордону, зокрема й на бердянському напрямку.

Особливу увагу приділено забезпеченню підрозділів бронетехнікою, якої у прикордонників, на жаль, недостатньо. Проте й тут на допомогу прийшли ЗС, які надали їм 20 БТРів. Оснащення прикордонної служби триває.

— Уряд виділив нам кошти на додаткову закупівлю броньованих автомобілів та БТРів, — розповідає перший заступник Держприкордонслужби. — Наш персонал забезпечують засобами індивідуального захисту, у першу чергу бронежилетами і шоломами. Якщо на початку бойових дій ми мали 736 комплектів, то нині їх понад 7 тисяч, хоча закупівля ще триває. Проте є одна проблема: організація, яка їх виробляє, — монополіст, тож не встигає забезпечити повною мірою наші ЗСУ засобами індивідуального захисту. Тому щодня маємо змогу надати людям лише майже 150 комплектів. Разом з тим 1500 таких комплектів індивідуального захисту надійшло завдяки спонсорам, робота з якими триває і нині. Проте всі, хто виїжджає в зону бойових дій, забезпечені бронежилетами і шоломами.

Одне з дуже важливих завдань, поставлених перед прикордонниками, — недопущення вивозу дітей-сиріт з Донецького і Луганського регіонів за межі нашої держави. Уже відомо, що опікуни під тиском озброєних терористів надали дозволи на це, однак, взаємодіючи з місцевими органами влади, прикордонники цих дітей за межі України на незаконній підставі не випускатимуть.