РЕКРЕАЦІЯ

Коли за сусідів — орли

Місцевість під Чорною горою, що височить на правому березі Тиси у Виноградові, здавна слугувала оздоровленню. Тут ще в радянський час діяли профілакторії кількох підприємств, у тому числі з-поза меж Закарпаття. Однак та місцина, про яку мова, стала використовуватися за нинішнім її профілем зовсім нещодавно.

Подарунок — вода з кремнієм

Після того, як місцеві каменярі залишили свій промисел і після них з’явилися велетенські скелі, в яких за «квартирантів» були з десяток орлів, мало хто думав, що невдовзі ця місцевість оживе знову. Тут не було жодних цивілізаційних благ, інженерно-технічних комунікацій, зв’язку.  Але...

Знайшлися ентузіасти, які заявили: колишня каменоломня, яка тягнеться вздовж берега майже на кілометр, гідна не лише пера художника, а й придатна для оздоровлення людей. І довели це на практиці.

Попрохавши орлів поступитися, звели тут триповерховий туристично-готельний комплекс. Коли зрозуміли рекреаційну цінність цієї місцини, переорієнтували свій заклад у санаторій.

З’явилися кілька лікувальних корпусів, два великі плавальні басейни під відкритим небом, один критий. А ще — будиночок із бюветом для мінеральної води, навіси і столики для відпочинку на свіжому повітрі, естрада для музикантів, алеї з екзотичними рослинами і лавицями-гойдалками, стоянка для автомобілів. Запровадили мобільний і звичайний зв’язок, повсюдний доступ до Інтернету. Ще важливо: від каміння, яке може впасти з навислої над «Гніздом» гори, їх захищає надійна огорожа з металевої сітки. Акредитація торік завершилася успіхом.

Нестандартний крок нині мало кого дивує. Навіть більше — багато хто ставить запитання: чому раніше місцевість десятиліттями не використовували?

З Чорної гори, з’ясувалося, б’ють джерела збагаченої кремнієм води. Що вона мінералізована і лікує опорно-руховий апарат, вирішили фахівці Науково-практичного об’єднання «Реабілітація» в Ужгороді, яке тісно співпрацює з Одеським інститутом курортології.

З’явилася впевненість, що новий рекреаційний заклад знайде собі місце серед оздоровниць краю. Це враховуючи, що більшість із них постали не сьогодні і не вчора, а мають давню історію.

— Початковий профіль закладу «подарувала» кремнієва вода. Люди купаються в ній досхочу. Доступ до критого басейну — цілоденний і не передбачає плати.

Коли з’явилися можливості розширити спеціалізацію оздоровниці, додали електропроцедури, кілька видів ванн, масажі… У наборі тих засобів, які використовують для лікування, нині бере участь уся Україна, адже це грязі та солі, які завозимо з кримських Саків, озокерит — із Борислава, мінерал бішофіт — із Полтавщини.

Щоб лікування кишково-шлункового тракту, яке стало другим спеціалізаційним напрямом, досягало мети, використовують мінералізовану воду «Поляна Квасова» з курортної Свалявщини.

«Орлине гніздо» знайшло ще один напрям — лікування хвороб органів дихання. Для цього залучають насамперед «соляну» кімнату, де у повітрі — туман розпиленої кам’яної солі. Подрібнена до мікрочасточок, вона допомагає краще за будь-які препарати. Лікувальний ефект підсилюють кисневі коктейлі, масаж, аквагімнастика, саунотерапія тощо.

«Знову відчула шию!»

…Дні на березі швидко?плинної Тиси минають швидко. Той, хто собі не ворог, не прогавить шансу отримати весь набір оздоровчих процедур, які входять у вартість путівки. В оздоровниці впритул підійшли до використання лазерного променя: апарат придбано, попереду — застосування.

— Два роки чекала, щоб пролікуватися за кошти профкому, — каже Ганна Кочеткова з Мукачевого. Жінка майже два десятиліття пропрацювала контролером приладів Західного центру радіотехнічного спостереження. «Заслужила» шийний остеохондроз та інші болячки, які не давали випростатися, не те що добре ходити.

— Дуже зраділа цьому шансу, але не дуже вірила, що позбудуся страждань, — сказала Ганна Семенівна. — Тепер — щаслива. Чоловік зустріне і не впізнає.

Услід за цією жінкою схожі слова адресують людям, що повертають здоров’я, десятки інших гостей. В «Гнізді», що гордо притулилося до скель, гості-пацієнти відчувають себе хоч трохи, а орлами. Бо — зі здоров’ям.