РЕЗОНАНС

Ситуацію навколо лікування хворих на гостру ниркову недостатність методом гемодіалізу в Черкасах вивчають столичні  фахівці

Опублікована нещодавно в «УК» кореспонденція про ситуацію навколо лікування хворих на гостру ниркову недостатність методом гемодіалізу в Черкасах та публікації в інших ЗМІ викликали неабиякий резонанс в Україні. Тим часом тяжкохворі люди продовжують стояти на своєму: вони навідріз відмовляються  переходити на лікування до гемодіалізного відділення обласної лікарні, куди їх штовхають медичні чиновники області. Мотивують це тим, що вже пізнали всі «переваги» обслуговування в державній лікарні, кажуть, що якість послуг там не витримує жодної критики. До того ж, в обласній лікарні їм доводилося самим купувати частину медикаментів та витратних матеріалів, а в німецькому центрі все повністю безплатне.

Як заявляють чиновники, в обласній лікарні гемодіаліз, тобто підключення до штучної нирки, коштує 790 гривень в розрахунку на одного пацієнта, тоді як у приватній німецькій — 1395. Однак відомо, ще в позаминулому році в обласній лікарні процедура коштувала 899 грн, а ціни відтоді тільки зросли. Тим часом «Фрезеніус» хоче чесних розрахунків собівартості послуги. Для цього тут запропонували створити робочу групу. Однак начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації  Володимир Брожик на черговій зустрічі з журналістами наголосив, що вимоги «Фрезеніуса» щодо суми 1395 гривень для обласного бюджету завеликі, а виставлена німцями вартість — «це їхній бізнес». Люди, які протестують, «вийшли захищати їхні інтереси». А наше завдання, мовляв, надати кваліфіковану допомогу в межах бюджетного фінансування.

У цьому ж руслі прес-служба облдержадміністрації виступила із заявою «Спекуляція на людській смерті заради власних бізнесових та політичних інтересів — великий гріх». «Сьогодні, — йдеться в заяві, — обласними органами влади не тільки ліквідовано дефіцит, а й сформовано матеріально-технічну базу для надання послуг пацієнтам з нирковою недостатністю, що за потенціалом перевищує загальну кількість зареєстрованих у регіоні хворих».

Проте головне питання так і залишилося відкритим: про ціну послуги з гемодіалізу обласні чиновники з «Фрезеніусом» так і не домовилися. Водночас місцева преса наводить і позитивні відгуки кількох хворих, які кажуть, що в Звенигородці, Умані або Черкасах «лікуватися нічим не гірше, ніж у «Фрезеніусі», й додому ближче».

Що ж, відгуки пацієнтів — дуже важливий аргумент. Однак журналісти очікували підкріплення таких оцінок аргументами фахівців. Такими могла бути проста статистика, яка, очевидно, є в руках обласних медиків. На жаль, поки що не дочекалися. Зрозуміло тільки одне: ситуація навколо лікування хворих з гострою нирковою недостатністю потребує кваліфікованого вивчення й не менш кваліфікованих висновків.

Цими днями Черкащину відвідала голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва. Разом з нею зустрічалися з хворими директор Інституту нефрології АМН України Микола Колісник, головний нефролог країни Михайло Комаров, інші фахівці, зокрема й керівники обласної лікарні та представники ТОВ «Фрезеніус».

Як було повідомлено, рішення буде прийняте після ознайомлення з матеріальною базою обох закладів і глибокого вивчення стану справ з урахуванням аргументів усіх сторін. Щодо співпраці з приватним центром «Фрезеніус», то переговори триватимуть для визначення  спільних позицій. «У зв’язку з напругою, що виникла навколо цієї проблеми, така співпраця можлива у випадку, якщо вартість послуг, які будуть надаватися пацієнтам у цьому центрі, не буде перевищувати вартості, що визначена нормативними документами для державних установ».

З початку року область не відшкодувала «Фрезеніусу» жодної копійки. А рахунок нині вже йде на мільйони. Як стверджує головний лікар «Фрезеніуса» Володимир Новаківський, процедуру 65 пацієнтам у Черкасах ще робитимуть до 9 квітня. Якщо будуть перераховані кошти — лікуватимуть далі. Якщо ні — доведеться переводити хворих до обласної лікарні.