Власного кореспондента цього державного агентства в Парижі Романа Сущенка, який прибув 30 вересня до Москви з приватною метою, затримали російські спецслужби, а 1 жовтня Лефортовський суд заарештував його на два місяці, звинувативши у шпигунстві. Підставою для цього стала заява ФСБ. «Федеральна служба безпеки РФ у Москві під час проведення шпигунської акції затримала кадрового співробітника Головного управління розвідки Міноборони України полковника Сущенка Романа Володимировича», — йшлося у заяві ФСБ, розповсюдженій РИА-Новости. За даними відомства, громадянин України «цілеспрямовано збирав інформацію, що становить державну таємницю і стосується діяльності Збройних сил і військ Нацгвардії Росії, просочування якої за кордон могло завдати шкоди обороноздатності держави».

2 жовтня в СІЗО «Лефортово» Романа Сущенка випадково побачили члени Громадської спостережної комісії Москви. І лише після повідомлень російських правозахисників про резонансний арешт стало відомо широкому загалу в Україні. До того про місце перебування Романа Сущенка не знали ні його дружина, ні колеги, ні український консул у Москві.

Арешт Романа Сущенка — черговий елемент гібридної війни проти нашої країни. Фото з сайту radiosvoboda.org

В Укрінформі звинувачення у шпигунстві свого кореспондента назвали провокацією й просять журналістську спільноту стати на його захист. В агентстві заявляють, що всі звинувачення «у шпигунстві» на адресу Романа Сущенка — «журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній із найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею нормандського формату, можна розцінювати лише як ще один зухвалий і неправомірний акт РФ щодо українських громадян». А незалежна медіа-профспілка України заявила, що російські спецслужби заздалегідь організували цинічне викрадення Романа Сущенка.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що арешт і надумані звинувачення у шпигунстві українського журналіста — черговий доказ масових системних утисків прав людини шляхом переслідувань, арештів і судів за сфабрикованими справами. «Закликаю міжнародну спільноту і міжнародні правозахисні організації виступити на захист українського журналіста та всіх інших українських громадян, які стали політичними в’язнями», — написав Володимир Гройсман на своїй сторінці у Фейсбуці.

МЗС України також висловило рішучий протест у зв’язку з безпідставним затриманням журналіста Романа Сущенка і називає це «черговим кроком у цілеспрямованій політиці Росії використання українців, які опиняються в руках її органів влади, як політичних заручників у своїй гібридній агресії проти нашої держави». У вівторок Верховна Рада планує розглянути можливість ухвалення звернення до міжнародних організацій із закликом вплинути на Москву та змусити російську владу звільнити Романа Сущенка. Таку ініціативу висунула віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, повідомляє УНІАН. Вона також нагадала, що, крім Романа Сущенка, Росія утримує в заручниках в окупованому Криму журналіста Миколу Семену, якого звинувачує в екстремізмі.

Після того як повідомлення про арешт українського журналіста набуло розголосу, міжнародні організації не поспішали робити заяви з цього приводу. На момент, коли номер готували до друку, лише «Репортери без кордонів» виступили із закликом до негайного та безумовного звільнення українського журналіста і кваліфікували його арешт як «зухвалу спробу тиску Росії на українських журналістів».

Захищатиме права Романа Сущенка в цій справі відомий в Україні адвокат Марк Фейгін. Тим часом в Мінінформполітики бачать лише один шлях звільнення заарештованого українського журналіста — дипломатичний. Про це заявив профільний міністр Юрій Стець, повідомляє «ЕспресоTV». Міністр заперечив можливість арешту російських журналістів-пропагандистів для обміну їх на Романа Сущенка. «Це порушує всі принципи, заради яких ми створюємо нову державу. Ми не маємо діяти «по «беспредєлу», як Росія», — наголосив Юрій Стець.

Схоже, Росія стрімко перетворюється на зону правового свавілля. І українці там не можуть почуватися в безпеці. Такої думки дотримуються й вітчизняні дипломати. Директор політичного департаменту МЗС Олексій Макеєв на своїй сторінці у Твіттері написав: «Відвідання РФ небезпечне для українців: безпідставні затримання, провокації на кордоні та під час митного огляду, тортури, недопуск консулів», — застеріг він. Тож поїздку до Росії варто відкласти до ліпших часів. Сподіваємося, вони скоро настануть.