Грандіозна будівля Європарламенту в Страсбурзі спорожніла в очікуванні депутатів нового скликання. Користуючись нагодою тимчасового затишшя, тут ладнають кондиціонери, миють вікна, міняють килимове покриття. А на вулицях Страсбурга ознаки близьких виборів у Європарламент, які пройдуть 25 травня, майже не помітні. І поки журналісти та експерти роблять прогнози щодо політичного розкладу сил в оновленому ЄП, пересічні громадяни ЄС переважно не надто заглиблюються у перипетії передвиборчих перегонів. Так, мій приятель, 35-річний Сімон, працівник однієї з французьких телекомунікаційних фірм, на запитання, за кого з кандидатів до ЄП він збирається голосувати, ніяково усміхнувшись, зітнув плечима і сказав, що над цим ще не замислювався.

Європейські політики не роблять шоу з власних виборів: не роздають потенційним виборцям по 100 євро у конверті, не влаштовують передвиборчих концертів поп-зірок і рідко вдаються до брудних технологій. А дехто з євродепутатів зробив крок, який у більшості їхніх українських колег викликав би відвертий подив: прийняв рішення не балотуватися до ЄП на наступний термін і піти з великої політики на гребені слави.

Це стосується, зокрема, співголови групи «Зелені» у ЄП 69-річного Даніеля Кона-Бендіта — яскравого, харизматичного політика, чудового оратора, улюбленця журналістів, який працював у Європарламенті понад 20 років. Актор за освітою, він досконало володіє мистецтвом утримувати увагу аудиторії, і об’єктами його в’їдливої критики не раз ставали найвищі керівники ЄС та лідери європейських країн. У своїй прощальній промові під час останньої сесії ЄП нинішнього скликання у Страсбурзі він запевнив присутніх, що хоча й виходить з політичної гри, це не означає, що його віра в об’єднану, вільну, толерантну і демократичну Європу похитнулася.

«Нам потрібна Європа, яка здатна витримати усі виклики глобалізації, і вона витримає», — переконливо заявив він у своєму виступі. Будучи співголовою партії «Зелених» — сили у ЄП, яка активно і послідовно підтримує всі демократичні перетворення в Україні, — Даніель Кон-Бендіт кілька разів відвідував київський Майдан, тому на прощання закликав своїх колег: «Нам треба простягнути руку допомоги Україні і не залишати її на самоті».

Проте Даніель Кон-Бендіт не збирається усамітнитися у власному маєтку за великим парканом. Натомість він присвятить тепер вільний від великої політики час своїй іншій пристрасті — футболу. На своєму останньому брифінгу у ЄП він розповів журналістам, що збирається вирушити до Бразилії, щоб зняти документальний фільм про футбол.

А інший важковаговик у Європарламенті, голова найбільшої політичної групи «Європейська народна партія» Джозеф Доль також має друге, доволі приземлене, покликання і вважає себе більше фермером, ніж політиком. Цей французький євродепутат походить із великої ельзаської фермерської родини і з 20 років веде усі справи сімейної ферми. Лише останні кілька років цим родинним бізнесом почав управляти його син.

Ферма Джозефа Доля, яка розташована за 15 кілометрів від Страсбурга, спеціалізується на виробництві яловичини та цукрових буряків. Політик любить повторювати, що на фермі його думки очищаються. «На роботі мені доводиться спілкуватися з великою кількістю людей, тому я дуже люблю повертатися до своїх корів», — каже Джозеф Доль. На брифінгу під час останньої сесії Європарламенту в Страсбурзі він оголосив журналістам, що його повноваження як керівника групи «Європейської народної партії» завершилися і він із задоволенням проведе час до 25 травня на своїй фермі. «Я запрошую вас усіх навідатися до мене, — сказав він журналістам. — Ми з дружиною будемо вам раді».