Перша частина протистояння в 1/16 фіналу Ліги Європи між футболістами донецького «Шахтаря» та «Шальке-04» з Гельзенкірхена переможця не визначила. Натомість з’явилося чимало інформації для роздумів. Оновлена команда Мірчі Луческу виявилася найбільш українською, принаймні у єврокубкових зустрічах, за весь час його перебування біля керма.

За зимове міжсезоння «Шахтар» значно ослаб кадрово. Тейшейра переїхав до Китаю, встановивши рекорд усіх трансферних кампаній «помаранчево-чорних», ФІФА дискваліфікувала Фреда до кінця сезону за вердиктом у справі про вживання допінгу. Тож поява молодих українських футболістів Коваленка й Малишева в стартовому складі була цілком прогнозована. Ще однією проблемою була відсутність офіційних ігор протягом тривалого часу.

Утім, підсумковий результат на табло навряд чи відповідає тим пристрастям, що вирували на полі. Два свої найкращі моменти в матчі «гірники» створили саме до перерви. На 25-й хвилині простріл Срни і обрізка Майєра призвели до того, що Гладкий опинився на ударній позиції, але першим дотиком не зумів переграти воротаря. Ще за чотири хвилини Тайсон розігнав контратаку по центру, віддав лівіше на Коваленка, та, на жаль, талановитому юнакові забракло точності.

У «Шальке» в першому таймі особливо вирізнявся добре знайомий «гірникам» динамівець Беланда, який наразі перебуває в німецькому клубі на правах оренди. Саме атакувальний півзахисник київського клубу загрожував воротам П’ятова на 13-й хвилині. Беланда, отримавши передачу від Шупо-Мотінга, поклав на газон свого візаві й завдав вирішального удару. «Шахтар» врятував лише капітан Срна, який виніс м’яч буквально з лінії воріт.

Після перерви «Шахтар» майже не мав що протиставити атакам гостей. Спершу захисникам господарів «пробачив» Сане, якому ніхто не заважав ударом головою переправити м’яч у ціль. Трохи згодом уже П’ятов урятував команду після небезпечного пострілу Беланди в «дев’ятку». «Шальке» навіть забив гол, але арбітр зустрічі скасував взяття воріт, адже, на його думку, Матіп виграв «другий поверх» у свого опонента під час кутового, однак зробив це з порушенням правил.

Розв’язки ледь не сталося за 15 хвилин до фінального свистка, коли непорозуміння П’ятова й Кучера призвело до вільного удару з кількох метрів від наших воріт. «Шахтар» побудував стінку, сформовану з усієї команди, і лише самовіддана гра Веллінгтона Нема, одного з небагатьох бразильців, які ще намагаються робити свою гру в «Шахтарі», не дала змоги німцям відсвяткувати забитий м’яч.

«Шахтар» ще двічі нагадав суперникам, що не слід залишати свої редути без нагляду. Ферманн двічі продемонстрував відмінну реакцію, відбивши м’яч після ударів Степаненка та Гладкого. Але наприкінці гри вже ніхто не думав про перемогу: «гірникам» конче треба було втримати прийнятний результат, зважаючи на вилучення Кучера через другу жовту картку.

Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу в експрес-коментарі одному з телевізійних каналів заявив, що загалом задоволений грою команди в першому матчі з «Шальке».

«Не маючи ігрової практики, дуже складно грати. Якщо в першому таймі ми мали хороші моменти, то в другому перевага була вже у «Шальке», — зауважив тренер. — Дуже добре зіграв П’ятов, хотілося б, щоб він усі ігри проводив так, як цю. Якби Гладкий у вирішальних моментах був моторнішим, ми могли б розраховувати на перемогу… Тепер ми знаємо наш потенціал, вивчили суперника, а рахунок 0:0 дає змогу сподіватися, що є шанс пройти далі», — оптимістично додав Луческу.

А капітан «Шахтаря» Даріо Срна зазначив: «У Німеччині «Шальке» атакуватиме й намагатиметься забити гол, а ми зосередимося на контратаках». Як воно буде, побачимо наступного четверга в Гельзенкірхені.

Орендований київський динамівець Беланда (у білому) мав принаймні три моменти, щоб засмутити одвічного суперника свого клубу. Фото УНIAН

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи-2015/16 з футболу. 1/16 фіналу

Перші матчі

Шахтар — Шальке — 0:0

Фіорентина — Тоттенхем — 1:1

Боруссія Д — Порту — 2:0

Андерлехт — Олімпіакос — 1:0

Мідтьюлланн — Манчестер Юнайтед — 2:1

Севілья —  Мольде —  3:0

Вільярреал — Наполі — 1:0 

Сент-Етьєн — Базель — 3:2

Валенсія — Рапід — 6:0

Аугсбург — Ліверпуль  — 0:0

Спарта — Краснодар — 1:0

Галатасарай —  Лаціо — 1:1

Сьон — Брага — 1:2

Марсель — Атлетик — 0:1

Спортинг — Байєр — 0:1

Фенербахче — Локомотив — 2:0 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»