ПРОФІЛАКТИКА

Причинами високої смертності від раку грудей є   небажання проходити медичні огляди та  брак  мамографів

Щороку близько 16 тис. українських жінок вражає рак грудей. Майже половина з них – 40% — репродуктивного віку. Тож ця недуга є не лише колосальною проблемою для здоров’я, а й становить загрозу для  демографічної ситуації в Україні.

За словами директора Інституту раку Ігоря Щепотіна, основним показником успішного лікування онкологічних хвороб є так зване п’ятирічне виживання пацієнта. Так от, якщо в країнах Західної Європи та США  ця цифра становить 90%,  то в Україні — лише 63%. «Така різниця обумовлена тим, що в західних країнах третину всіх пухлин діагностують  у доклінічній стадії, тобто за допомогою рентгенологічного та ультразвукового обстеження. В Україні — максимум кілька відсотків», — зазначив Ігор Щепотін.

Серед головних причин — брак спеціального обладнання (мамографів в Україні всього 319, а спеціальних рентгенологічних апаратів ще менше) та низька культура, простіше кажучи, небажання жінок проходити профілактичні огляди. За словами головного спеціаліста МОЗ зі спеціальності «Онкохірургія» Івана Смоланки,  в понад чверті хворих на рак українських жінок його діагностують у запущеній стадії.  А тим часом саме виявлення хвороби на доклінічному етапі — гарантія повного одужання для пацієнтки. Чим більш занедбана недуга, тим менше шансів стати на ноги:  якщо для першої стадії це 95%, то для четвертої — лише 10%. Крім того, що лікування раку на ранніх етапах є набагато дешевшим, воно ще й дає змогу зберегти грудну залозу, зазначив Іван Смоланка.

«Небажання жінок обстежуватися частково зумовлене тим, що вони бояться дізнатися про свій стан і наслідки лікування, адже у разі мастектомії (видалення грудної залози) пацієнтка повинна повністю змінити спосіб життя: зокрема вона мусить носити лише закритий одяг, не може дозволити собі з’явитися на пляжі чи в сауні. Тому нині, аби забезпечити комфортний стан після лікування, в таких випадках ми проводимо одночасну реконструкцію грудної залози», — наголосив Ігор Щепотін.

За його словами, спільно з фондом «Розвиток України» Інститут раку збирається придбати спеціальний автомобіль, устаткований діагностичним обладнанням для виявлення онкозахворювань серед жінок. Для обстеження лікарі планують виїжджати безпосередньо в села. Для профілактики раку молочної залози фахівці  радять жінкам до сорока років вдаватися до ультразвукової діагностики, а після сорока  раз на два роки  робити мамографію. Жінкам за 50  мамографічне обстеження слід проходити щороку.