Схоже, першим українським клубом, який забезпечить собі вихід до весняної частини змагань, стане «Дніпро». У групі Е вже після трьох турів визначився дует лідерів і пара аутсайдерів. Якщо за два тижні в рідних стінах Руслан Ротань та його партнери вдруге поспіль обіграють португальців, путівка до 1/16 фіналу Ліги Європи їм фактично гарантована.

Однак на своєму полі скромний «Пасуш де Феррейра» бився з дніпрянами, як  кажуть, до останнього набою. На відміну від раунду плей-оф Ліги чемпіонів, коли співвітчизники знаменитого Евсебіо програли пітерському «Зеніту» обидві зустрічі 2:4 в рідних стінах і 1:5 в Санкт-Петербурзі.

Андрій Ярмоленко (у білому) з кожним матчем стає дедалі більше схожим на футболіста, на якого «полюють» провідні європейські клуби. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Наприкінці жовтня португальці набули пристойних кондицій, що дало змогу їм не тільки відбиватися, а й відповідати небезпечними випадами. У цій обопільно гострій боротьбі вирішальним чинником став величезний міжнародний досвід наставника гостей. Іспанський спеціаліст Хуанде Рамос усе зробив за  підручником з футбольної тактики.

На початку другої половини зустрічі він посадив на лаву запасних Джабу Канкаву і перейшов на гру з одним опорним півзахисником — Русланом Ротанем. Це був досить ризикований крок для виїзного поєдинку, однак він себе виправдав повністю. Хорватського легіонера Ніколу Калініча, який бездарно змарнував стовідсотковий гольовий момент у першому таймі, замінив форвард української збірної Євген Селезньов. Також атаку підсилила поява на полі бразильця Джуліано, який набагато впевненіше почувається в наступальних операціях.

В останні десять хвилин матчу гра повністю перемістилася на половину поля господарів. У цей вирішальний момент зблиснув індивідуальною майстерністю  лівий вінгер дніпропетровців Євген Коноплянка. Після дотепного розіграшу кутового він виклав м’яч під завершальний удар Ротаневі — 1:0. Усе інше було справою техніки. Господарі кинулися відіграватися. Потенційно найдорожчому гравцеві українського футболу тільки це і було потрібно. Наче спринтер, Євген промчав півполя і технічно відправив шкіряну кулю між ніг бідолашного воротаря: 2:0.

— Ми знали, що у третьому турі нам протистоятиме команда, справи якої в національному чемпіонату йдуть не найкраще, — поділився своїми враженнями після фінального свистка головний герой зустрічі. — Попри це, налаштовувалися на складний матч. Гра і насправді виявилася валідольною: перший м’яч влетів у ворота суперника, коли грати залишалося вісім хвилин. Правду кажучи, в цей момент я видихнув, ніби джек-пот зірвав у казино. 

— У другому таймі тренер попросив притримати м’яч у центрі поля, не збиватися на гру за допомогою довгих передач у напрямку Калініча та Зозулі, — розповів у свою чергу Євген Селезньов. — Адже на домашній арені «Пасуша» поле виявилося м’яким і важким. Дотиснути португальців вдалося лише під завісу матчу. Значення здобутих трьох очок важко переоцінити.

— Вийшла рівна гра, в якій нічого не було зрозуміло до останніх хвилин, — погодився зі своїми підопічними Хуанде Рамос. — Час швидко спливав,  накопичувалася втома, хлопцям явно бракувало свіжості.

Щоб змінити хід поєдинку, ми повинні були зробити заміни. Завдяки появі на полі Джуліано, Селезньова і Маттеуса це вдалося зробити. У тому, що нам вдалося змінити хід зустрічі, їхня заслуга очевидна: хлопці додали нашим діям енергії.

Минулого четверга нарешті здобули першу перемогу в груповому турнірі київські динамівці. У складі господарів варто відзначити Андрія Ярмоленка, якому напередодні зустрічі із швейцарцями  виповнилося  24 роки.

Натомість розчарували гравці «Чорноморця». На початку жовтня команда Романа Григорчука поступилася в гостях голландському ПСВ,  а в третьому турі програла в рідних стінах болгарському «Лудогорцеві» — 0:1.

Цього тижня групові турніри Ліги чемпіонів та Ліги Європи досягли екватора. Ось який вигляд має внесок українських клубів у загальну скарбничку: «Шахтар» — 7 очок, «Дніпро» — 6, «Чорноморець» — 5,5, «Динамо» — 5,5, «Металіст» — 1, донецький «Металург» — 1.

У таблиці коефіцієнтів УЄФА наша країна продовжує утримуватися на 9-му місці. Крім топ-п’ятірки, нас випереджають Португалія, Росія та Нідерланди. Натомість ми збільшили відрив  від десятого місця, на якому розташувалася Бельгія.