Віктор КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»

Початок весняної частини сезону виявився особливо пам’ятним для ключового виконавця збірної України Руслана Ротаня. Домашня зустріч на «Дніпро-Арені» проти «Севастополя» стала трьохсотим матчем в ігровій кар’єрі півзахисника. 50 поєдинків Руслан провів у складі київського «Динамо», 250 — у футболці рідного клубу.

Один із гвардійців вітчизняного футболу вирізняється тонким розумінням гри і якостями плеймейкера європейського класу. Його найцінніша риса — вміння майстерно виконувати штрафні удари. Не випадково журналісти називають капітана «Дніпра» українським Андреа Пірло. Черговий ігровий етюд екстракласу Ротань виконав на 45 хвилині суботньої гри проти донецького «Шахтаря». У той момент на полі не було його постійного партнера по команді Романа Зозулі, якого в основному складі замінив Євген Селезньов.

Руслан Ротань (праворуч) — Даріо Срні: «Скажу тобі як капітан капітану — ми націлені на «золото». Фото з сайту ФК Шахтар

Попри це, чергова подача півзахисника гостей з лівого флангу знайшла у потрібному місці іншого партнера — Артема Федецького, якому залишалося трохи скорегувати політ м’яча — 1:0. Гол у роздягальню виявився могутнім психологічним ударом для господарів поля, від якого вони так і не змогли оговтатися. За сім хвилин до фінального свистка бразильський легіонер дніпропетровців Матеус  встановив остаточний рахунок центрального поєдинку 22 туру.

Востаннє чинний чемпіон країни поступався в рідних стінах у жовтні 2011 року (1:2 — у грі з харківським «Металістом»). Пам’ятною минула субота стала і для наставника гостей Хуанде Рамоса.  Іспанський спеціаліст  вперше протягом сезону двічі переміг команду свого румунського опонента Мірчі Луческу. Нагадаю, що торік у червні в Дніпропетровську перевага господарів виявилася більш ніж переконливою — 3:1, а єдиний м’яч гірники забили на першій компенсованій хвилині основного часу.

— Сьогодні футболісти «Дніпра»  були сильнішими, — визнав Мірча Луческу. — Напевно, кожен з моїх підопічних думав, що нас могла влаштувати і нічия. У таких складних поєдинках результат може визначити одна-єдина помилка. На жаль, цієї помилки припустилися ми.

Я попереджав футболістів, що сила гостей — у розіграші стандартів. Так і вийшло. У другому таймі така досвідчена команда, як «Дніпро», майстерно організувала оборону: вони «сіли» на свою половину поля, і пробити цей захист було дуже складно. Доводиться констатувати: поки що новачки не допомагають нам належним чином. Категорично не задоволений сьогоднішнім ігровим ритмом. Можна відзначити хіба що Адріано, який грав на лінії атаки, а також Тейшейру. Між чотирма командами, які ведуть боротьбу за чемпіонський титул, ще можливі різні результати. Але ми не можемо собі дозволяти демонструвати таку гру, як сьогодні.

Окрасою наступного туру теж стануть матчі за участю фаворитів. У Дніпропетровську потенційний лідер за втраченими очками прийматиме київських динамівців. Ще одна зустріч викликає підвищений інтерес  уболівальників: «Металіст» — «Шахтар». 

А завтра відбудуться чвертьфінальні ігри Кубка України: «Славутич» (Черкаси) — «Нива» (Тернопіль), «Десна» (Чернігів) — «Шахтар», «Металіст» — «Динамо», «Тернопіль» — «Чорноморець».

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 22 тур

Шахтар — Дніпро — 0:2  

Голи: Федецький (45), Матеус (83)

Чорноморець — Таврія — 0:0

Динамо — Металург З — 4:0   

Голи: Мбокані (45, 89), Гусєв (76, 87)

Зоря — Металург Д — 0:4

Голи: Казарян (30), Чечер (33), Мораєс (53), Макрідіс (59)

Волинь — Ворскла —  0:0

Говерла — Карпати — 1:0

Гол:  Кочіш (20)

Матч Севастополь — Металіст перенесено.

Лідери: Шахтар — 41 очко, Динамо — 39, Дніпро — 38, Металіст — 34, Чорноморець — 33, Ворскла,  Металург Д  — по 27…

Бомбардири: Девич (Металіст) — 15 м’ячів, Мораєс (Металург Д) — 12, Мбокані (Динамо) — 11, Селезньов (Дніпро) — 10, Болі (Зоря), Адріано (Шахтар), Ярмоленко (Динамо) — по 9.