ПРІОРИТЕТ

Держпрограма активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки дасть змогу наростити виробництво конкурентної вітчизняної продукції

На урядовому брифінгу міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов розповів представникам ЗМІ про план заходів, закладених у Державній програмі активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки. За його словами, всі вони спрямовані на пожвавлення реального сектору економіки та «чітке розуміння: які якісні результати отримає економіка і суспільство в цілому».

Отже, програма передбачає стимулювання виробництва в галузях, на продукцію яких є істотний внутрішній і зовнішній попит. Це, передовсім, агропромисловий, енергетичний комплекси, легка промисловість, автомобілебудування.

«Аграрний сектор за результатами січня-лютого продемонстрував зростання виробництва на понад 5%. На сільськогосподарську продукцію є стабільний попит, що постійно зростає. Так само зростає внутрішній і зовнішній попит на електроенергію», — такими словами міністр дав зрозуміти, що розвиток цих галузей сприятиме збільшенню обсягів виробництва та, найголовніше, створить інвестиційний попит у суміжних галузях. Мається на увазі машинобудування, гірничо-металургійний комплекс, харчова промисловість.

Також програмою передбачені конкретні заходи, спрямовані на підвищення обсягів переробки сільгосппродукції, збільшення інвестицій у цій сфері.

Ігор Прасолов наголосив, що реалізацією цієї програми планується досягти й імпортозаміщення. За головну мету влада взяла виробництво ліків та медичного обладнання, товарів легкої промисловості, продуктів харчування з високим ступенем переробки, виробництво автомобільної та сільгосптехніки. Надалі виробництво вітчизняної продукції планується наростити за рахунок авіабудування, суднобудування, виробництва побутової техніки. «Для цих галузей програмою передбачено як безпосередню підтримку виробництва, так і комплекс заходів з протидії нелегальному імпорту, що надходить на тіньовий ринок і знижує конкурентоздатність вітчизняних товарів, — сказав міністр. — Заходи щодо активізації економіки передбачають модернізацію потужностей для зростання конкурентоздатності вітчизняної продукції, підвищення рентабельності виробництва, освоєння нових видів високотехнологічної і наукоємної продукції та просування вітчизняних товарів та послуг на зовнішні ринки».

Сільське господарство — це та сфера, яка здатна швидко дати приріст виробництва.
Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

До слова, у поточному році на фінансування держпрограми передбачено 253,8 мільярда гривень. З них 23,7 виділить бюджет, 8,1 — місцеві бюджети, 7,1 — є кредитами міжнародних фінансових організацій і 214 мільярдів гривень — гроші, залучені під державні гарантії. (В постанові Кабінету Міністрів від 27 лютого 2013 р., якою ця програма затверджена, зазначено, що її дворічне фінансування передбачено на рівні 460 мільярдів 974,19 мільйона гривень).

Уже відповідаючи на запитання журналістів, Ігор Прасолов розповів, що місія МВФ почала роботу з Міністерством фінансів і Національним банком 27 березня. «Ми активно працюємо, бо дуже зацікавлені в отриманні цих грошей і в рефінансуванні кредитів, які були отримані раніше від МВФ, — сказав міністр, додавши, що представники фонду зустрічатимуться окремо з Міненерго, Прем’єром і віце-прем’єрами. — У нас є всі підстави, щоб ця допомога за програмою стенд-бай Україні була виділена».

Також міністр заявив, що Україна чітко дотримується всіх необхідних норм у переговорах щодо перегляду тарифних ставок у рамках СОТ. «Уже двічі представники України були в Женеві (Швейцарія), де проводили зустрічі щодо перегляду тарифних ставок. Окрім цього, дуже активну позицію займає Європейський Союз. Саме тому в нас були зустрічі з представниками ЄС, саме тому ми зараз розмірковуємо над нашими подальшими кроками», — розповів Ігор Прасолов та дав прогноз, що найближчим часом українська сторона в переговорах визначить остаточну позицію.

Окрім цього, Україна має намір увійти до сотні світового рейтингу Doing Business (наразі Україна посідає в цьому рейтингу 137-е місце). За словами міністра, на виконання цього завдання Президента до роботи залучена впливова міжнародна компанія PricewaterhouseCoopers. Створено й спеціальну робочу групу.