Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наполягає на тому, щоб ліквідувати обласні державні адміністрації (ОДА) як органи виконавчої влади в країні, котрі вважає рудиментом. Цю його заяву на нараді з представниками органів місцевого самоврядування — членів Всеукраїнської асоціації міст України присутні зустріли оплесками. Під час зустрічі обговорили проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Згідно з Конституцією, голів ОДА призначає президент країни. Тому місцеві виконавчі комітети в регіонах можуть з’явитися після внесення змін до Конституції. Вони мають узяти на себе всю відповідальність за стан справ у кожній області. За словами Арсенія Яценюка, проект концепції залишає за центральними органами влади лише функції загального нагляду за дотриманням законодавства в особі префектів (згідно з французькою моделлю системи влади, це регіональний представник центрального уряду на місці, який не має змоги розпоряджатися коштами, але є таким собі прокурором загального нагляду). Як він уточнив, органи прокуратури слід позбавити корупційної функції загального нагляду.

У рамках реформи місцевого самоврядування уряд передбачає  перерозподіл податкових надходжень держбюджету на користь місцевих органів влади. Крім того, Кабінет Міністрів має намір частково передати місцевим органам влади функції Державної архітектурно-будівельної інспекції з державної реєстрації майнових прав, а також деяких адміністративних послуг (держреєстри, як і раніше, вестиме Мін’юст). Для цього місцеві органи влади мають створити відповідні технічні умови, а  пілотний проект в частині держреєстрації майна на місцях може бути апробований в одному з обласних центрів України. Уряд планує також оподатковувати нерухоме майно громадян з високим рівнем доходу та залишати ці кошти на місцях.

Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні передбачає здійснення п’яти основних кроків. Це визначення територіальної основи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади і розмежування повноважень між ними, а також розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування. Крім того, за кожним рівнем органів влади визначатимуть необхідний обсяг ресурсів та встановлюватимуть відповідальність органів місцевого самоврядування перед виборцем і державою. Це зробить територіальні громади дієздатними, дасть їм змогу самостійно приймати рішення щодо розвитку своїх територій, щоб кожен житель отримував якісні послуги і міг самореалізуватися.

Підтримати проект концепції, який заплановано внести разом з редакцією нової Конституції до парламенту 15 квітня цього року, закликав учасників наради Арсеній Яценюк. Він наголосив, що уряд стоятиме на тому, щоб реформу місцевого самоврядування було ухвалено.

ПРЯМА МОВА

Володимир ГРОЙСМАН,
віце-прем’єр-міністр:

— Децентралізація та делегування місцевим органам влади повноважень щодо розпорядження фінансовими коштами збільшить ефективність їх використання як мінімум на 30%.

ДОВІДКА «УК»

Проект концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади розробили Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства спільно з експертним середовищем, органами місцевого самоврядування та їхніми профільними асоціаціями. На першому підготовчому етапі (2014 рік) впровадження концепції передбачається створення законодавчої основи для її реалізації та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо реформи.

На другому етапі (2015—2017 роки) пропонується уніфікувати і стандартизувати адміністративні та соціальні послуги, що їх надають населенню. Також серед кроків — проведення місцевих виборів з урахуванням реформування системи.