ДИСКУСІЯ

 Президент та Прем’єр зустрілися з представниками Міжнародного клубу парламентаріїв та експертів ЄС — Україна

Президент Віктор Янукович наголосив, що реалізація реформ робить сприятливими умови ведення бізнесу в Україні. А це і зниження податкового тиску, і значне скорочення дозвільних процедур. Він розповів про досягнуті успіхи у поверненні податку на додану вартість, збільшення зовнішнього товарообігу, покращення інвестиційного клімату.

Глава держави запевнив у тому, що зростання національної економіки стало основою для підвищення заробітних плат громадян. «Минулого року зростання середньої заробітної плати було на рівні 10,5%, за останній час — 14,7%», — сказав він, додавши, що позитивна динаміка зростання вітчизняної економіки спостерігається третій рік поспіль.

За його словами, за цей період зросли і показники ВВП, дефіцит бюджету скорочено, а рівень інфляції знижено. «Ми починали з падіння ВВП більше 15%, виробництва — 23%, дефіцит бюджету наближався до 16%. У цьому році в бюджеті ми заклали дефіцит 2,5%», — передає слова Президента його прес-служба.

А днем раніше на зустрічі з представниками цього ж міжнародного клубу Прем’єр-міністр Микола Азаров акцентував на тому, що незважаючи на будівництво Росією двох газопроводів в обхід нашої країни — Північного та Південного потоків — українська газотранспортна система залишається найнадійнішим і найдешевшим маршрутом транзиту газу в Європу. «Насправді ні Північний, ні Південний потоки не є альтернативою нашій ГТС. У нас є 150 мільярдів кубометрів потужностей, у нас — значні об’єми газосховищ. Це найнадійніший і найдешевший транспортний шлях у Європу, і ми готові забезпечити його надійну роботу», — зазначив глава уряду, додавши, що після модернізації ГТС (вдесятеро дешевша за будівництво «Південного потоку») її пропускна спроможність зросте до 200 млрд кубометрів на рік. Таким чином, в ціну для споживачів у Європі буде закладена значно менша інвестиційна складова.

Не забув Микола Азаров зазначити й те, що модернізація ГТС економічно вигідна як Україні, ЄС, так і Росії. Однак будівництво Південного потоку економічно невигідне — проект зможе окупитися лише за 20 років. Висновок із цього Прем’єр зробив такий: спорудження Південного потоку диктується лише політичною складовою. А Росія, навіть якщо й побудує «потоки», все одно не зможе позбутися залежності від транзиту через Україну. Адже морські маршрути не матимуть переваг збереження газу у підземних сховищах.

Як приклад він навів ситуацію під час великих морозів узимку. Росії не вистачало газу для забезпечення безперебійних поставок у Європу, і на прохання РФ український уряд дозволив «підняти» газові резерви України зі своїх газосховищ. Якби не це, Європа б замерзала минулої зими. Важливо в цьому контексті те, що ризик зриву поставок газу до країн ЄС буде постійним, незалежно від запуску в роботу морських «потоків».

Окрім цього, він вважає недоцільним протиставлення співпраці України з Євросоюзом та з Євразійським економічним союзом — на ЄС і ЄврАзЕС разом припадає майже 70% обсягу зовнішньої торгівлі України. На законодавчому рівні наша країна закріпила свої євроінтеграційні прагнення та водночас продовжуватиме тісну співпрацю зі східними партнерами.

«Україна визначила свої євроінтеграційні прагнення та закріпила їх у Законі «Про засади зовнішньої та внутрішньої політики». І не просто їх закріпила, а й за останні два роки зробила надзвичайно багато в цьому напрямку. Саме в цей період ми вийшли на фінальну пряму Угоди про асоціацію», — акцентував Прем’єр.