Станом на кінець січня нинішнього року 10 регіонів України надали Мінрегіону переліки проектів, які можна реалізувати коштом Державного фонду регіонального розвитку у 2016-му. Це Закарпатська, Донецька, Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Харківська, Черкаська, Чернівецька обласні та Київська міська державні адміністрації. Про це повідомив «УК» перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

У перспективі ДФРР має стати постійним інструментом розвитку регіонів, який зменшить їхню соціально-економічну диспропорцію шляхом формування «точок зростання», активізації місцевої економічної ініціативи тощо. Фонд створено у січні 2012 року, а згідно із Законом № 79-VIII від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (БКУ) щодо реформи міжбюджетних відносин» відповідальним за оцінку та добір інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку визначено Мінрегіон.

Два джерела фінансування

Для надання належної державної підтримки у Законі «Про Державний бюджет України на 2016 рік» на розвиток регіонів заплановано спрямувати 5,9 мільярда гривень, зокрема: фонд — 3 мільярди гривень, субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад — 1 мільярд, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій — 1,9 мільярда. Отже, проекти, спрямовані на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, можна реалізовувати як коштом ДФРР, так і коштом цієї субвенції.

На сьогодні створено 159 об’єднаних територіальних громад. Як уточнили «УК» в Мінрегіоні, найбільше їх у Тернопільській області (26), а ось у Харківській поки що не створено жодної.

Нагадаємо, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (зі змінами) було передбачено кошти ДФРР в обсязі 2900,8 мільйона гривень, головним розпорядником коштів цієї бюджетної програми був Мінфін. Усього у 2015-му коштом фонду фінансували 876 проектів (зокрема погашення кредиторської заборгованості за минулі роки за 41 проектом). Державна казначейська служба України спрямувала 2889,7 мільйона гривень. Касові видатки становили 2377,0 мільйона (у середньому відсоток використання коштів у 2015 році становив 82,26 %).

Рівень освоєння коштів ДФРР вищий від середнього в Україні мали 18 регіонів: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області та м. Київ.

Курс на інноваційність та енергозбереження

Фонд сприяє децентралізаційним процесам, адже саме на рівні регіону оцінюють, попередньо відбирають та формують перелік інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку. Проте під час опрацювання пропозицій, наданих обласними та Київською міською держадміністраціями щодо проектів, які можна реалізувати за рахунок його коштів у минулому році, було виявлено, що частину проектів підготовлено неякісно. Тому, аби унеможливити фінансування неякісних проектів, Мінрегіон неодноразово надавав рекомендації для місцевих органів виконавчої влади щодо підготовки таких проектів. Реалізація програм і проектів регіонального розвитку має сприяти підвищенню конкурентоспроможності та єдності регіонів, зокрема створенню додаткових постійних робочих місць, збільшенню частки інноваційної продукції у загальному обсязі промислової продукції регіону, підвищенню продуктивності праці та виробництва, енергоефективності та ресурсоефективності, підвищенню якості послуг та стандартів життя населення.

Кошти фонду спрямовують на подолання регіональних і структурних диспропорцій і, відповідно до БКУ, розподіляють між Автономною Республікою Крим, областями та містами Києвом і Севастополем за такими критеріями: 80% грошей — відповідно до чисельності населення, яке проживає в кожному з регіонів, 20% — з урахуванням рівня соціально-економічного розвитку регіонів відповідно до показника валового регіонального продукту в розрахунку на одну особу (для регіонів, де цей показник менш ніж 75% середнього по Україні). Показники валового регіонального продукту на одну людину розраховує Державна служба статистики України. Нині актуальні показники за 2013 рік. 

Фонд — це важливий фінансовий інструмент державної регіональної політики, спрямований на реалізацію інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку (зокрема й проектів співробітництва та добровільного об’єднання територіальних громад), що передбачають розвиток регіонів.