МЕТА

Рівні права і вільний доступ до бізнесу — основні  передумови боротьби із цим ганебним для економіки явищем

Уряд робить усе можливе, щоб захистити права іноземних інвесторів в Україні, а також активізує боротьбу з протиправним поглинанням і захопленням підприємств. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов під час зустрічі з послами держав-членів ЄС, а також іншими представниками дипломатичного корпусу.

«Існування такого явища, як корпоративне рейдерство — це пляма на репутації національної економіки. Це гра, в якій програє інвестор, а найбільше програє сама Україна. Тому боротьба з протиправним поглинанням і захопленням передбачає два етапи. Перший — це визнання, що проблема існує. А другий — початок системної роботи над її подоланням», — заявив Сергій Арбузов.

Він зазначив, що 27 травня уряд не лише відновив роботу, а й розширив повноваження Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств. Головою цієї Комісії став Сергій Арбузов. «Ми серйозно налаштовані на прийняття комплексних заходів», — підкреслив Перший віце-прем’єр.

Люди, як можуть, захищають своє право на власність. Фото УНIAН

За його словами, якщо Україна хоче бути успішною і реалізувати свій потенціал, вона повинна подбати, щоб кожний інвестор перебував під захистом держави.

«Для цього потрібно змінити мислення влади — судової, виконавчої, законодавчої», — цитує слова Сергія Арбузова його прес-служба.

Урядовець також зазначив, що на це спрямовано масштабні реформи, розпочаті главою держави. «Сподіваюся, що прогрес, досягнутий Україною на шляху реформ, стане серйозним аргументом на підтримку нашого спільного наміру підписати Угоду про асоціацію на Вільнюському саміті в листопаді цього року», — констатував Сергій Арбузов.

У свою чергу представники дипломатичного корпусу іноземних держав висловили підтримку ініціативам української влади. Так, глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські подякував Сергію Арбузову за створення Комісії, зазначивши, що уряд України активно реагує на звернення дипломатів у розв’язанні тих чи тих проблем інвесторів.

«Україні потрібно створювати не мікро-, а макросередовище для бізнес-діяльності. У нас це називають «рівним полем для гри», коли всі мають рівні права і доступ до бізнесу. Це передумова довіри до України інвесторів з усіх країн, а не тільки з Євросоюзу», — переконаний він. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»