Після київської зустрічі Україна — Франція Євген Коноплянка висловив серйозні сумніви, що за підсумками нинішнього сезону Франка Рібері буде визнано найкращим футболістом світу. «Золотий м’яч» він запропонував вручити своєму одноклубникові по «Дніпру» Артему Федецькому. Судячи з того, що ми побачили на полі «Стад де Франс» у вівторок, у переможця Ліги чемпіонів-2013 у складі мюнхенської «Баварії» була щодо цього власна думка.

Уже перші хвилини матчу-відповіді показали: наша збірна заплатила дуже високу ціну за те, щоб нейтралізувати в Києві лідера французів. Адже фатальне попередження від арбітра Федецький отримав саме в боротьбі з Рібері. Олександр Кучер вже у компенсований час побачив червону картку теж після грубого підкату проти сьомого номера гостей.

Тут варто зауважити, що Федецький, Кучер і Хачеріді — ключові виконавці лінії оборони, які входять у трійку найкращих у нашій збірній за кількістю виграних єдиноборств.  Захисник «Дніпра», скажімо, на «Олімпійському» став переможцем у 67 відсотках індивідуальних дуелей. Але головний поєдинок року в Парижі Федецький і Кучер змушені були пропустити через дисциплінарні санкції.

Ні дніпропетровець Віталій Мандзюк, ні Ярослав Ракицький із «Шахтаря» по-справжньому замінити своїх одноклубників не зуміли. Коли ж на початку другого тайму арбітр зі Словенії Дамір Скоміна вилучив з поля Євгена Хачеріді знов-таки  за фол проти Рібері, синьо-жовтим стало зовсім скрутно.

До цих негараздів додалося і ще одне далеко не очевидне рішення нашого тренерського штабу. Однією з найпомітніших фігур першої гри був Тарас Степаненко. Опорний півзахисник не тільки ефектно «вигризав» м’яч у суперників, а й організував найважливіший перший гол у ворота триколірних. Разом з Едмаром і Ротанем 24-річний Тарас створили справжній мур для суперників у центрі поля.

Але у французькій столиці Фоменко обрав занадто ризикований варіант гри: замість природженого руйнівника Степаненка на поле вийшов Безус, найсильніша риса якого — вміння віддати гостру передачу. Натомість його французький колега Дідьє Дешам виявився далекогляднішим. У рідних стінах він випустив у стартовому складі п’ятьох нових виконавців. Ставка на свіжих гравців спрацювала: господарі у плані фізичної підготовки мали вигляд на кілька порядків сильніших за втомлених опонентів. Навіть у Києві підопічні Дешама «перестріляли» українців: шість точних ударів проти чотирьох. На «Стад де Франс» це співвідношення було катастрофічним для переможців першої зустрічі — 23:8.

Так Андрій Ярмоленко із партнерами втратили  шанс удруге в історії зіграти на світовій першості, не втримавши цілком комфортної переваги домашнього поєдинку в два забиті м’ячі.

— У матчі року проти Франції у грі нашої збірної не було цілісності, — визнав Михайло Фоменко після фінального свистка. — Пропущені м’ячі — це одне, але найголовніше — до вирішального поєдинку треба бути готовими психологічно.  У цьому плані нам було важкувато. До того ж ми недорахувалися двох основних захисників. Ми застерігали гравців, що буде суворе суддівство, щоб наші хлопці не заробляли картки за розмови та інші дрібниці. Попри це довелося майже тайм грати в меншості. Треба було щось змінювати в тактичних побудовах, та вийшла гра в один бік.

Також Михайло Фоменко зазначив, що планує продовжити роботу з національною командою.

Учасниками фінального турніру Кубка світу-2014 в європейській зоні стали Англія, Бельгія, Боснія, Німеччина, Нідерланди, Греція, Іспанія, Італія, Росія, Португалія, Хорватія, Франція і Швейцарія.

Жеребкування фінального турніру мундіалю відбудеться 6 грудня.

Українці майже коронували Рібері (№7) на «Золотий мяч», а французька преса визнала  його одним з найгірших на полі. Фото з сайту foot01.com

ТАБЛО УК

Чемпіонат світу-2014

Матчі плей-оф

Франція — Україна — 3:0
Голи: Сахо (23, 71), Бензема (34)  Попередження: Ротань (8), Хачеріді (45), Сахо (45), Евра (67), Дебюші (69)
Вилучення: Хачеріді (47)    
Перший матч — 0:2

Румунія — Греція — 1:1 
Голи: Торосідіс (58) — Мітроглу (23)    
Перший матч — 1:3

Хорватія — Ісландія — 2:0   
Голи: Манджукич (38), Срна (47)   
Перший матч — 0:0

Швеція — Португалія — 2:3   
Голи: Ібрагімович (68, 72) — Кріштіану Роналду (50, 77, 79)     
Перший матч — 0:1.