На стадії 1/16  розіграшу у боротьбі за почесний трофей долучилися клуби Прем’єр-ліги. Для семи з них стартова гра другого за значенням вітчизняного турніру виявилася водночас останньою. Можна зрозуміти керівників «Таврії». Команда глибоко загрузла на дні турнірної таблиці — перед кримською командою дедалі реальніше вимальовується невесела перспектива прощання з елітним дивізіоном.

Тому в Черкаси на зустріч із командою другої ліги Сергій Назаренко, Максим Калиниченко та їхні  партнери не поїхали. Замість випробуваних бійців аутсайдера ліги представляв молодіжний склад сімферопольців, який до того ж добирався до обласного центру автобусом. Господар поля — місцевий «Славутич», лідер у своєму дивізіоні, сповна скористався своїм шансом і вийшов у наступне коло змагань.

Лише додатковий час вирішив суперечку краматорського «Авангарда» і луганської «Зорі». Міцний представник першої ліги за допомогою рідних уболівальників схилив шальки терезів на свій бік.

Зазначимо, що у шести матчах з п’ятнадцяти суддям довелося призначати додаткові 30 хвилин, щоб визначити переможця. Справжні кубкові пристрасті вирували в більшості ігор. Коли розсіявся дим напружених поєдинків, з’ясувалося: боротьбу за престижний трофей продовжить тріо команд з другої ліги: «Славутич»  (Черкаси), свердловський «Шахтар»  та «Тернопіль».

Перший дивізіон вітчизняного футболу в 1/8 фіналу представлятиме такий квартет: «Авангард» (Краматорськ), «Миколаїв», «Десна» (Чернігів) і переможець учорашнього матчу «Нива» Тернопіль — «Украгроком» Головківка.

 Жеребкування наступного раунду розіграшу з нетерпінням чекатимуть і вболівальники дев’яти клубів Прем’єр-ліги. Найважче випробування чекало лідера елітного дивізіону. Команді Мирона Маркевича в Олександрії довелося грати овертайм. Харків’яни лише у додаткову тридцятихвилинку зуміли зламати спротив господарів поля: один з переможних м’ячів забив кращий бомбардир чемпіонату Марко Девіч.

П’ять забитих м’ячів побачили любителі футболу, які цього прохолодного вечора зібралися на трибунах столичного «Олімпійського». Динамівці, на тренерський лаві яких з’явився новий помічник Блохіна Сергій Федоров, не без пригод обіграли донецький «Металург» 3:2. Дублем відзначився Андрій Ярмоленко, ще один м’яч із пенальті забив капітан біло-блакитних Олег Гусєв.

— Це була типова кубкова гра, яка істотно відрізняється від матчів регулярної першості, — сказав після фінального свистка наставник господарів. — Судячи з рахунку, перемога здається важкою: мої підопічні створили безліч стовідсоткових гольових моментів, однак  більшості з них не реалізували. Усе це створило нервову напругу наприкінці зустрічі. Щодо сезону, то нинішній рік складається якось незрозуміло. Правду кажучи, хотів би його забути якнайшвидше…

Олег Гусєв зіграв лише тайм, але встиг відзначитися. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

ТАБЛО УК

Кубок України. 1/16фіналу

«Сталь» Дніпродзержинськ — «Металург» З — 1:2

«Славутич» Черкаси — «Таврія» — 3:1

«Іллічівець» — «Шахтар» — 0:3

«Миколаїв» — «Зірка» Кіровоград — 2:1

«Енергія» Миколаїв — «Чорноморець» — 0:4

«Авангард» Краматорськ — «Зоря» — 3:1

«Буковина» Чернівці — «Дніпро» — 0:2

«Говерла» — «Арсенал»  — 0:1

«Динамо» — «Металург» Д — 3:2

«Тернопіль» — «Полтава» — 4:3

«Шахтар» Свердловськ — «Мир» Горностаївка — 3:1

«Гірник» Кривий Ріг — «Десна» Чернігів — 1:2

«Олександрія» — «Металіст» — 1:4

«Карпати» — «Севастополь» — 1:0

«Ворскла» — «Волинь» — 2:1

Матч «Нива» Тернопіль — «Украгроком» Головківка відбувся 26 вересня.