Київський динамівець Браун Ідейє, Гюбшман і Едуардо з «Шахтаря», Джуліано з «Дніпра», Хосе Соса,  Себастьян Бланко,  Джонатан Кристальдо,  Гомес з харківського «Металіста». Напередодні нинішнього сезону з відомих причин ці футболісти поїхали з України. Прем’єр-ліга залишилася без легіонерів міжнародного рівня, які захищали кольори провідних клубів нашої країни. З іншого боку — в молодих вітчизняних талантів з’явився прекрасний шанс проявити себе на серйозному рівні.

21-річний півзахисник закарпатців Сергій Мякушко (ліворуч) відзначився в другому матчі поспіль. Фото з сайту ФК «Дніпро»

Найяскравіший приклад — динамівець Сергій Сидорчук. Вихованець запорізького футболу вихором увірвався спочатку до основного складу уславленого клубу, а згодом і до національної збірної. Дебютант забив важливі голи у ворота білорусів та македонців. А наостанок віддав гольову передачу Ярмоленкові у виїзному матчі проти Люксембургу. На футбольній орбіті засяяли й інші молоді виконавці: 22-річний Іван Ордець із «Шахтаря», дніпропетровці 23-річний Євген Шахов, 18-річний Валерій Лучкевич. Серед новачків, які привернули увагу спеціалістів, і Сергій Мякушко з ужгородської «Говерли».

21-річний атакувальний півзахисник став героєм минулого туру. У рідних стінах закарпатці здобули першу перемогу в нинішній першості. Вирішальний гол у ворота донецького «Металурга» провів Мякушко. Журналісти навіть порівняли цей влучний постріл із знаменитим голом голландця Марко ван Бастена у фіналі пам’ятного для нас фінального матчу чемпіонату Європи-1988.

Минулої суботи цей гравець, якого київське «Динамо» віддало в оренду в Ужгород, знову відзначився. У зустрічі проти одного з лідерів «Дніпра» гравець молодіжної збірної України після ефектного індивідуального проходу вивів на завершальний удар партнера Віталія Каверіна. Так гості зрівняли рахунок — 1:1 і зберегли цей сенсаційний результат до фінального свистка. В останніх двох турах підопічні В’ячеслава Грозного, які до останнього моменту не знали смаку перемог, набрали чотири очки із шести можливих.

— Ми прекрасно розуміли, що не можна авантюрно йти вперед, тому  що висококласні гравці господарів  можуть нас покарати, — розповів наставник «Говерли». — Дніпропетровці зазвичай завжди активно діють першим номером, використовують в атаці 7—8 футболістів. Тому «Говерлі» довелося грати з трьома центральними захисниками та двома опорними хавбеками. Ми свідомо віддали м'яч підопічним Маркевича — нам важливо було перекрити центр поля.

Чи задоволений я результатом? Звичайно. Будь-який тренер на моєму місці сказав би те саме. Приємно, що молоді хлопці проходять у складі нашої команди прекрасну школу.

Після перемоги в Запоріжжі київські динамівці продовжують очолювати турнірну таблицю. Найближчих конкурентів — дніпропетровців вони випереджають на три, а «Шахтар» — на 5 очок. Минулої неділі воротар біло-блакитних Олександр Шовковський повторив рекорд Олега Блохіна за кількістю матчів у складі київського «Динамо».

581 зіграний Шовковським поєдинок розподілився так: 390 — у чемпіонаті України, 57 — у Кубку України, 7 — у Суперкубку України та 127 — в єврокубках.