НОНСЕНС

95% керівників підприємств ігнорують трудове законодавство

Жахливу картину побачили податківці, перевіривши розрахунки працедавців зі своїми робітниками. Безправ’я підлеглих сягнуло таких масштабів, що впору бити на сполох. За словами заступника голови Державної податкової служби Олександра Клименка, порушення трудового законодавства контролери виявили майже на всіх перевірених підприємствах (на понад 95% тих структур, куди завітали контролери).

— Кожен п’ятий роботодавець сплачує зарплату нижче прожиткового мінімуму, — заявив високопосадовець. — Ще більший відсоток підприємств видає гроші «в конвертах», ухиляючись від сплати податків. Звідси недофінансування соціальних програм з місцевих бюджетів.

Розірвати це замкнене коло й намагаються податківці. Їхніми зусиллями заборгованість із заробітної плати з початку року скоротилася на 1,089 млрд грн. За результатами перевірок вони додатково нарахували 217 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Вражають й інші статистичні дані, оприлюднені податковою: виявлено 76 тис. працівників, найнятих без укладання трудових угод, ще 34 тис.  здійснювали підприємницьку діяльність без державної реєстрації.

Багатьом порушникам це не зійде з рук. До прокуратури контролери направили 2 тис. матеріалів на роботодавців, що мають довготривалі борги перед своїми працівниками. Однак боротися з цим негативним явищем ДПС збирається не лише перевірками та штрафами, а й за допомогою активної роз’яснювальної роботи.

— Ми маємо справу із системним суспільним явищем, — наголосив О. Кравченко. — Тому цю проблему неможливо розв’язати самими «репресивними» заходами — перевірками, штрафами, іншими санкціями. Наше головне завдання — змінити ставлення людей до цього. Образно кажучи, запровадити моду на офіційне працевлаштування з пристойною зарплатою.

Однак такий принцип нині не надто спрацьовує. Схоже, що заклики до совісті роботодавці сприймають в основному з вуст контролюючих органів. Недарма ж після їхніх «співбесід» 40 тис. керівників підприємств підвищили рівень оплати праці, від чого бюджет додатково отримав 79 млн  грн податку на доходи фізичних осіб.

Щоправда, заяви податківців щодо масового порушення  чинного трудового законодавства готовий спростувати директор департаменту розвитку соціального страхування Федерації роботодавців України Віталій Кузовий. Він вважає, що це — огульне звинувачення, й готовий розглядати лише кожен конкретний випадок. А на зауваження, що це масове явище (понад 95% перевірених), дав таке пояснення:

— Не все так однозначно, як представляють контролюючі органи. Роботодавці не спеціально заводять бізнес у тінь. Вони використовують такі схеми (своєчасно не сплачують зароблене, проводять розрахунки в «конвертах» та наймають працівників без офіційного оформлення. — Авт.) лише тоді, коли не бачать можливості працювати прозоро. Судіть самі, якщо в країні чимало структур користуються послугами конвертаційних центрів, розраховуючись готівкою в 10 — 15%, то інші мимоволі замислюються, чи витримають 40 – 60% соціальне навантаження на фонд заробітної плати.