ФОРУМ

Микола Азаров у Відні озвучив позицію української енергетичної безпеки

Україна продовжить переговори щодо диверсифікації поставок енергоносіїв, зокрема природного газу. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров на Віденському економічному форумі «Інновації: розширення інноваційного простору».

Глава уряду поінформував, що зараз Україна на 100% залежить від російського природного газу, однак активно працює над диверсифікацією поставок енергоносіїв. «Ми стикаємося з тим, що ціни, які встановлюють нам на енергоносії, не є оптимальними, на мій погляд, для нас. Тому зараз ми докладаємо максимум зусиль для організації поставок енергоносіїв з інших країн», — наголосив він. Прем’єр додав, що у поточному році буде розпочато будівництво терміналу для скрапленого газу, який зможе приймати близько 10 млрд куб. м палива. Ми ведемо переговори з Азербайджаном та країнами Центральної Азії щодо поставок енергоносіїв.

Микола Азаров також підкреслив, що вчора у нього відбулася плідна дискусія з Головою Уряду Російської Федерації Володимиром Путіним щодо росту цін на енергоносії. За результатами переговорів була досягнута домовленість продовжити консультації з цього питання.

Прем’єр також підкреслив, що ми підтримуємо Дунайські ініціативи та здійснюємо модернізацію портів, яка сприятиме розвитку судноплавства маршрутом Дунай — Чорне море. Ми також вітаємо реалізацію проекту з будівництва ширококолійного залізничного шляху від Кошице (Словаччина) до Відня (Австрія). «Проект передбачає організацію прямого залізничного сполучення за маршрутом Москва — Відень транзитом через територію України. Для нас це надзвичайно важливо. Тільки хотілося б від розмов, які ведуться протягом кількох років, перейти до справи», — передає слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Україна підтримує і будівництво швидкісного залізничного сполучення Львів — Відень, ми також готові брати участь у його фінансуванні.

У рамках роботи Віденського форуму Микола Азаров провів низку двосторонніх зустрічей. Докладніше — у наступному номері «УК».