Євродепутати під час чергової сесії ЄП у Страсбурзі ухвалили резолюцію з питання порушень прав людини, верховенства права і демократії у Росії, зокрема у справах естонського офіцера Естона Кохвера, українського режисера Олега Сенцова та громадського активіста Олександра Кольченка.

Європарламент закликав негайно звільнити усіх українців, незаконно ув’язнених на території РФ. Фото з сайту wordpress.com

Покарати винних

«Закликати Європейську Раду укласти спільний список ЄС із російських посадовців, відповідальних за викрадення, нелегальне затримання та ув’язнення Естона Кохвера, Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка, з метою накладення на цих посадовців візової заборони на в’їзд на територію ЄС, а також заморожування будь-яких фінансових активів, якими ці люди чи їхні близькі родичі можуть володіти на території ЄС», — ідеться у тексті.

Євродепутати вважають, що на сьогодні «існує велика потреба чіткої, цілісної та всеосяжної стратегії ЄС щодо Росії, яку виконували б усі держави-члени». Вони нагадують, що ЄС неодноразово пропонував Росії експертну допомогу «з модернізації та дотримання її конституційного та правового порядку відповідно до стандартів Ради Європи».

У Європарламенті переконані, що в Росії «закон і правосуддя використовують як політичний інструмент», через що «українського режисера Олега Сенцова та Олександра Кольченка було засуджено до 20 й 10 років ув’язнення відповідно за висловлення власних поглядів, пов’язаних з активною проукраїнською позицією проти незаконної анексії Криму Росією».

У резолюції наголошено, що під час тюремного ув’язнення Сенцова і Кольченка проти них було застосовано тортури, судовий процес над ними відзначився «численними та грубими процедурними порушеннями» і його здійснював військовий суд. Хоч юрисдикція над злочинами, в яких їх було звинувачено, «повністю належить цивільним судам». ЄП закликав негайно звільнити Савченко, Сенцова та Кольченка згідно з мінськими домовленостями про звільнення всіх незаконно затриманих громадян України.

Євродепутати закликали президента Європейської Ради представити на загальний розгляд всеосяжну стратегію, яка дала б змогу Євросоюзу «відновити ініціативу та проводити чіткішу політику щодо Росії».

Послання Кремлю

Під час дебатів, які передували голосуванню, євродепутати акцентували на тому, що ситуація із правами людини в Росії стрімко погіршується. Віце-президент Європарламенту польський депутат Ришард Чарнецький заявив, що «права людини в Росії порушували роками» і нині в цій країні «тотально бракує базової поваги до прав людини. Ми зобов’язані це засудити».

Естонський депутат Туне Келлам сказав, що нинішня резолюція Європарламенту «має послати Кремлю потужний меседж: звільнити негайно всіх незаконно викрадених громадян інших держав, які фактично опинилися заручниками російської влади, а також закликати ЄК створити список тих, хто за це відповідальний». Його підтримав бельгійський депутат Марк Демесмекер. Він наголосив, що справи, винесені на обговорення євродепутатів, — «свідчення жахливої ситуації з правами людини у путінській Росії». «Вважаю, що це повинно призвести до санкцій», — сказав політик. А чеський депутат Павел Телічка висловив переконання, що Європарламент має продемонструвати Кремлю, що порушення прав людини «матимуть для РФ конкретні наслідки».

Під час дебатів неодноразово наголошували, що у випадку з викраденням естонського офіцера Естона Кохвера йдеться про порушення прав громадянина ЄС. За словами естонського депутата Марії Лаурістін, «це надзвичайно серйозний прецедент, який є провокацією Росії проти Євросоюзу».

Єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства Димітріс Аврамопулус, який закрив дебати щодо Росії, заявив, що Єврокомісія закликає негайно і без будь-яких додаткових умов звільнити всіх незаконно ув’язнених на її території громадян. Він наголосив, що ЄС «залишається пліч-о-пліч із тими людьми в Росії, які стоять там на захисті прав людини. Ми й надалі надаватимемо свою фінансову підтримку російському громадянському суспільству і порушуватимемо питання захисту прав людини під час переговорів із представниками російської влади на всіх рівнях», — пообіцяв Єврокомісар.