УНІВЕРСІАДА-2013

Олімпійська чемпіонка Олена Костевич здобула дванадцяту  золоту медаль нашої команди на студентських іграх

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Майже рік тому в Лондоні лік українських медалей ювілейних тридцятих Олімпійських ігор розпочався з «бронзи» Оленки Костевич у стрільбі на 10 метрів із пневматичного пістолета. Для чемпіонки Афін-2004 у цій дисципліні третє місце  стало черговим випробуванням: вона  кваліфікувалася у фінал другою, захопила лідерство після першого пострілу, потім тривалий час була другою, перед останнім пострілом — третьою, далі домоглася перестрілки, в якій,  на жаль, поступилася. А для всієї української команди  її  сходинка на п’єдесталі стала низьким стартом  майбутніх перемог в інших видах спорту.

Олена Костевич: озброєна і дуже небезпечна для суперниць. Фото з сайту noc-ukr.org

— За дуже короткий термін, буквально вісім років, я стала чемпіонкою Європи, світу, Олімпійських ігор, володаркою Кубка світу. Було багато перемог у юному віці. Я виросла, почала більш свідомо стріляти, майже удвічі збільшила обсяги роботи, знаходячи для себе щось нове на тренуваннях. Треба відкинути старі заслуги і починати все наново: щабель за щаблем. Звісно, вдруге проходити через усе це складніше, особливо коли спочатку все відразу вийшло, — зізнавалася спортсменка.

Вона справді всього досягла у пневматиці, тож почала більше уваги приділяти малокаліберному  пістолету. Поміняла в цьому виді програми зброю, зупинивши вибір на тому, з якого непогано стріляє півсвіту. Був період, коли просто заганяла себе, чим і пояснювалися невдачі. А потім відпочила, і найвищі результати не змусили довго чекати.

На Універсіаді в Казані титулована українська спортсменка  Олена Костевич здобула золоту нагороду у спортивній стрільбі з 25 метрів з малокаліберного пістолета.

Цей титул також дався не без боротьби. У кваліфікації Олена двома очками поступилася в точності китаянці Су Юлінь. У стрільбі на швидкість наша атлетка показала шостий результат, однак пробилася до півфіналу. Проте вже на наступній стадії Костевич залишила своїх суперниць позаду, виборовши перепустку до фіналу. А у  вирішальному протистоянні переконливо здолала росіянку Анну Мастяніну 7:1.

Тішить, що збірна України зі спортивної стрільби додала до активу команди ще дві медалі студентських ігор. Олена Костевич, Катерина Дьомкіна та Марта Бойчук вибороли «срібло» в жіночих командних змаганнях (25 м, пістолет). Поступилися наші спортсменки лише росіянкам.

А Дарина Шаріпова, Євгенія Борисова і Тетяна Тарасенко стали бронзовими призерками у стрільбі з гвинтівки лежачи (50 м). Українську команду випередили збірні Казахстану і Таїланду.

Серед інших командних здобутків варто виокремити призові місця українських гімнасток. Наші «художниці» фінішували другими в багатоборстві, а наступного дня  двічі підіймалася на третю сходинку п’єдесталу пошани в окремих видах програми.

Олена Дмитраш, Євгенія Гомон, Олександра Гридасова, Валерія Гудим, Світлана Прокопова та Вікторія Мазур спочатку вибороли «бронзу» у вправах з булавами, а потім — у вправах з різними предметам.

Загалом на  XXVII Всесвітній літній Універсіаді, яка вчора завершилася  в Казані,  наша збірна виборола  77 медалей: 12 золотих, 29 срібних і 36 бронзових. У загальнокомандному заліку українці посіли  шосте місце, а за кількістю нагород — третє.

Президент України Віктор Янукович привітав переможців і призерів Універсіади з успішним виступом.

«Прийміть сердечні вітання з нагоди успішного виступу на XXVII Всесвітній літній Універсіаді. Україна пишається вами. У безкомпромісній боротьбі ви продемонстрували спортивну майстерність, лідерські якості та наполегливість у досягненні високих результатів», — йдеться у вітанні глави держави.