З початку міжнародної фінансової кризи, яка виникла вісім років тому, світова спільнота докладала всіх зусиль для її подолання. Проте рівень відновлення економічних показників не виправдав повною мірою сподівання людей, натомість дестабілізуючі фактори посилилися. Крім того, результати референдуму про вихід Великої Британії з ЄС лише додали непевності щодо майбутнього світової економіки.

Кризу можна  здолати спільно

Економічні експерти переконані: урядам усіх країн необхідно співпрацювати, щоб зрештою забезпечити стале і збалансоване зростання світової економіки. Попри стан справ в економіці окремої держави, кожна з них має просувати фіскальні та фінансові реформи, спрощувати регулювання, заохочувати конкуренцію, підтримувати інновації і збільшувати відкритість. Для сприяння стійкому відновленню світової економіки має бути ефективне й організоване глобальне управління. Тому світовим столицям слід зміцнити макрополітичну координацію, боротися з протекціонізмом і будувати чеснішу і відкритішу міжнародну економічну систему.

Китайська економіка, яку вважають найдинамічнішою у світі, останнім часом також стикнулася з тенденцією до зниження. Але, як заявив у своєму виступі прем’єр-міністр КНР Лі Кецян під час Х міжнародного економічного форуму «Літній Давос», який пройшов у місті Тянь-Тянь, Китай не шукає простих розв’язань проблеми і не намагається відповісти на цей виклик наданням безладних економічних стимулів. Натомість протягом останніх років китайські аналітики працювали над дослідженням нових моделей макроконтролю, а також над розвитком нових рушійних сил зростання, вдосконалюючи при цьому традиційні. Зрештою у цей непростий період Китай зміг зберегти рівень стабільного економічного розвитку, увійшовши до списку найбільших економік світу за темпами зростання. 

За словами китайського прем’єра Лі Кецяна, реформи залишаються потужним рушійним чинником, який стоїть за розвитком Китаю.

Фактори успіху

Економічний розвиток Китаю має величезний потенціал. Його неабияка перевага — величезний ринок робочої сили. Понад 170 мільйонів працюючого населення КНР мають вищу освіту або професійну підготовку. Щороку Китай випускає понад сім мільйонів студентів коледжів і понад 5 мільйонів — середніх професійно-технічних навчальних закладів. Ця країна посідає перше місце у світі за кількістю науковців і друге — за обсягами науково-дослідного внеску. Крім того, Китай вважають найбільшою країною-виробником, державою з високим обсягом іноземних інвестицій, яка й сама є одним з найпотужніших світових інвесторів. Усі ці фактори, на думку Лі Кецяна, дають підстави китайській владі зберігати оптимізм щодо подальших перспектив економіки країни.

За словами прем’єр-міністра КНР, цього року китайська економіка загалом зберегла стабільність, продовжуючи стійке зростання. Зокрема в першому кварталі ВВП Китаю зріс на 6,7%. Ситуація із зайнятістю населення у країні стабільна. Структура і якість економіки поліпшилася. Сфера споживання і сектор послуг виявилися основними рушійними силами економічного прогресу. Китай ужив заходів для раціоналізації системи управління, делегування повноважень і заохочення масового підприємництва та інновацій. На сьогодні у КНР щодня створюється близько 40 тисяч нових суб’єктів ринку, зокрема понад 13 тисяч нових підприємств. Це зростання значніше порівняно з двома попередніми роками. У країні спостерігається швидкий розвиток новітніх технологій, галузей промисловості, форм бізнесу і нових бізнес-моделей. Це стало потужною підтримкою для зростання, економічного перетворення та модернізації.

На сьогодні китайський уряд і надалі планує оновлювати засоби макроконтролю і вести гнучку валютну політику. КНР збирається енергійно розвивати нову економіку та просувати економічне перетворення і модернізацію. Влада Піднебесної переконана, що їй не забракне політичних засобів, щоб підтримувати належний рівень економічних показників у країні. Китай — серйозний гравець на міжнародній політичні арені, тож здатний попереджати системні або регіональні ризики, що можуть негативно вплинути на економічний розвиток країни.

Майбутнє —  за новими  технологіями

Китайські економісти вважають, що заохочення інновацій на державному рівні надзвичайно важливе для просування економічного перетворення та модернізації. Тому уряд КНР і надалі дотримуватиметься стратегії розвитку, базованій на інноваціях і сприянні малому підприємництву. Стратегія «Інтернет +» та активне застосування нового покоління інформаційних технологій — з-поміж державних пріоритетів. Китайський уряд збирається запровадити ініціативу «Вироблено в Китаї-2025», що, як вважають у Пекіні, збільшить обсяги використання IT-технологій у виробництві та зробить його конкурентоспроможнішим. Крім того, влада КНР переконана, що заохочення масової участі громадян в економіці країни сприятиме об∂рунтованому розподілу прибутків, зростанню групи населення із середнім рівнем прибутків, а також дасть змогу молоді ліпше реалізувати себе і досягнути поставлених цілей.

«Реформи залишаються потужним рушійним чинником, який стоїть за розвитком Китаю», — запевнив Лі Кецян і повідомив, що КНР і надалі збирається просувати структурні реформи, особливо  у сфері постачання. Китайський уряд має намір раціоналізовувати державне управління: надзвичайні урядові повноваження скасують, натомість створять відкриту платформу ефективних державних послуг. Буде запроваджено скоординовані реформи у фіскальній, податковій, фінансовій, інвестиційній та інших ключових сферах. Китайський уряд вже провів загальнонаціональну реформу із заміни податку на бізнес податком на додану вартість для зниження рівня оподаткування і зменшення податкового навантаження на підприємництво. Китайська влада обіцяє робити все можливе, аби усунути перешкоди у веденні бізнесу і стимулюванні приватних інвестицій, а також має намір жорстко захищати права інтелектуальної власності.

«Китай стане ще відкритішим для зовнішнього світу, з’явиться більше інвестиційних можливостей для іноземного бізнесу, бо ми розбудовуємо прозоріше і передбачуваніше інвестиційне середовище», — сказав Лі Кецян і запевнив світову бізнес-спільноту, що підстав для знецінення китайської валюти — юаня — немає, а отже, КНР і надалі залишається надійним і вигідним партнером на міжнародній арені.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»