ЗДОРОВ’Я

Вітчизняні кардіологи дедалі ширше застосовують новітні методи лікування серцево-судинних захворювань 

Прем’єр-міністр Микола Азаров узяв участь у відкритті ХІІ Національного конгресу кардіологів України. За його словами, 2011 рік позначено двома знаменними датами в історії вітчизняної кардіології: виповнюється 135 років від дня народження видатного лікаря і вченого Миколи Дмитровича Стражеска і 75 років від дня заснування інституту кардіології, який названий його ім’ям.

«Проблема серцево-судинних захворювань є однією з найактуальніших не тільки в Україні, а й в усьому світі», — зазначив Микола Азаров, додавши, що середня тривалість життя в Україні становить 68 років і є однією з найменших у Європі. Це призводить до того, що Україна втрачає дуже багато людей працездатного віку.

«Багато в чому це пов’язано з тим, що понад 55% населення країни страждають на хвороби системи кровообігу. Частка серцево-судинних причин смертності становить близько 65%, тоді як у країнах Євросоюзу — менше 50%», — заявив Прем’єр-міністр.

За його словами, держава усвідомлює масштаб, складність проблеми і готова всіляко допомогти кардіологам виправити ситуацію, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Завдяки впровадженню інноваційних технологій, наприклад, ургентного коронарного стентування, летальність від інфаркту міокарда в Інституті кардіології ім. М. Д. Стражеска в 2010 році знизилася на 2,6%, що відповідає рівню провідних клінік світу. А завдяки Державній програмі запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань в Україні почали створюватися відділення (центри, лабораторії) для надання спеціалізованої допомоги хворим на інфаркт міокарда методами інтервенційної кардіології. Тобто зроблено абсолютно новий крок у роботі кардіологічної служби, переконаний глава уряду.

Боротися за життя людей кардіологам має допомогти держава. Фото з сайту tsn.ua

Нині головним напрямком роботи має стати вдосконалення невідкладної допомоги відповідно до європейських стандартів. Адже поки в нашій країні в оптимальні строки для надання допомоги госпіталізується лише менше 20% хворих на гострий інфаркт міокарда, у країнах Євросоюзу ці показники перевищують 50%», — констатував Микола Азаров.

Він також повідомив, що уряд готовий поширити на всю країну практику харківської «Швидкої допомоги», де роботу повністю інформатизовано, а час від надходження дзвінка до початку надання допомоги скорочено до 8 хвилин.

«Все це прекрасні сучасні вітчизняні розробки та рішення. Саме вони повинні стати для нас опорою і рушієм реформи медицини», — резюмував Микола Азаров.