АКТУАЛЬНО

Президент Віктор Янукович провів
чергове засідання Ради національної безпеки і оборони України

Перед державою постійно виникають виклики і загрози, які потребують негайної реакції влади, а також прорахування відповідних кроків у найближчій та віддаленій перспективі. За майже 20 років незалежності про безпеку написано чимало книжок, схвалено десятки рішень, а ситуація не стає кращою - вона, на жаль, погіршується. "Тому маємо говорити не просто про безпеку взагалі, а про національну безпеку розвитку, виходячи з проблемних питань та загроз наступного 2011 року", - так Віктор Янукович окреслив завдання, поставлені перед членами РНБО.

Впевненість у владі і усвідомлення реформ

На глибоке переконання глави держави, ключовим сьогодні є: по-перше, успішне проведення реформ і модернізація країни; по-друге, ефективність самої влади як у внутрішній, так і в зовнішній політиці; по-третє, наявність у влади довгострокової стратегії розвитку держави, яку розуміє і поділяє суспільство; по-четверте, широка соціальна база державної політики, збереження стабільної суспільної підтримки дій влади; і по-п'яте, недопущення нових політичних криз і революцій.

Всі ці завдання є пріоритетними, оскільки стосуються найголовнішої загрози національній безпеці - кризи довіри людей до влади і держави. Всі політичні програми і дії влади повинні бути спрямовані на відновлення цієї довіри та утвердження впевненості народу у своєму майбутньому, у нових можливостях: власних і для дітей та внуків.

Відсутність будь-якого з цих 5-и складових елементів призведе до нових провалів і невдач, упевнений Президент. Відповідно випливає головне завдання на наступний 2011 рік - провести радикальні економічні перетворення за умов збереження соціальної стабільності та побудови чіткого, як годинник, механізму влади.

Що маємо зараз? Влада забезпечила політичну стабільність у Верховній Раді, є взаємодія між центральними гілками влади. І перші антикризові заходи дали позитивний результат -відновлено економічне зростання, зберігається фінансова стабільність, повернуто довіру міжнародних партнерів. Але громадяни чекають конкретних, добре прорахованих і успішних подальших кроків. Інерція, бюрократизм і свавілля, повернення до адміністративного ресурсу як і затягування з конкретними змінами може призвести до нових розчарувань та падіння довіри до влади.

Кредит довіри ще зберігається, але він з кожним місяцем стає меншим, зазначив Президент. Зростає соціальна напруга. А серйозні й болісні зміни в соціально-економічній сфері ще попереду. Тому найважливішим нині є швидкий рух модернізації та всебічні реформи.

"Економічна ситуація в Україні значною мірою залежить від того, як далі розвиватиметься світова криза. Але ми не повинні сидіти, склавши руки. Ми надмірно відкриті для впливів кризових процесів. Я закликаю лише до одного -гідно продовжувати план дій, який ми започаткували з реформування нашої країни і проведення ефективної антикризової політики", - наголосив глава держави.

Прагматизм повинен перемогти

Тут слід поєднати два надзвичайно складні завдання -реалізацію реформ задля економічного зростання і мінімізацію впливу на Україну нових кризових процесів у світовій фінансовій системі. Від цього залежить, без перебільшення, подальша доля нашої держави.

Президент прагне, щоб до прагматичної політики із розумінням поставилися всі. І, безумовно, влада зацікавлена, щоб суспільство було обізнаним і свідомо передбачало кожен її крок. Тому Віктор Янукович вимагає глибше займатися інформаційно-роз'яснювальною політикою, повідомляє прес-служба Президента.

"Сьогодні, коли я дивлюся на виступи представників бізнесу, я сказав би так, чого вони вимагають під час розгляду проекту Податкового кодексу: щоб ми залишили "дірки", які були в законодавстві, аби не платити податки. Ми ж про це відверто кажемо! Скільки - це питання регулює Податковий кодекс, але повинен платити кожен", - переконаний глава держави.

Облік повинен бути, інакше влада нічого не зробить. Бо ніде у світі немає такого, коли приховують податки і добре живе країна. І зараз перед суспільством стоїть одне питання: ми хочемо мати корумповану державу, підтримувати корумповану бюрократію, розвивати тіньову економіку? Більшість суспільства бажає навести порядок у країні. Тож влада повинна займати принципову позицію, щоб фінанси використовувалися ефективно.

Хто сьогодні гальмує чи дискредитує реформаторський рух? Ті, кому це не вигідно, хто звик на державному бюджеті робити бізнес. Тому Президент закликає не зупинятися на півкроці.

Він також вважає, що гасла організувати "підприємницький майдан" звучать з боку тих, хто звик працювати за межами закону. Прозорий процес прийняття Податкового кодексу, а також усі подальші заходи здійснюватимуться із застосовуванням механізму громадських обговорень. Розбіжності й різні точки зору будуть завжди. Але влада має створювати систему без панування егоїзму великого чи малого бізнесу. Повинен бути підхід до всіх у державі однаковий -справедливий і патріотичний.

Віктор Янукович окремо наголосив на важливості усвідомлення великим бізнесом своєї соціальної відповідальності за загальнодержавний економічний розвиток та участі у різних національних проектах і програмах.

Без правди не буде прогресу

"Наступна загроза полягає в низькому рівні життя людей і можливості його погіршення в наступному році через зростання цін, поглиблення кризи в медицині, освіті, низький рівень соціального захисту. Це, - вважає Президент, - прямий шлях до соціальної напруги, посилення епідемій соціальних та інших небезпечних хвороб".

Зараз країна має жахливу статистику щодо розповсюдження ВІЛ-СНІДу, наркоманії та алкоголізму. Соціальна деградація досягла загрозливого рівня, і суспільство просто не витримає цього у подальшому.

"Чи готові люди до запланованих на 2011 рік змін, що далеко не завжди будуть популярними? Ми повинні про це говорити. Це наш обов'язок, якщо ми хочемо подолати кризу", - звернувся до присутніх Віктор Янукович.

"Ми повинні мати конкретну небрехливу інформацію про реальний стан у державі, - сказав Віктор Янукович і висловився за доцільність проведення парламентських слухань з питання пенсійної реформи. - Треба сказати правду. Дійсно, ситуація в країні надскладна, і далі, якщо не будемо реформувати різні напрямки життя, країна не витримає".

І у пенсійній реформі, і у бюджетній сфері влада повинна спрямувати зусилля на ефективну роботу. Тому адміністративна реформа вкрай назріла. І найближчим часом вона стане предметом розгляду. За дорученням Президента Мін'юст створить робочу групу, яка займатиметься підготовкою адмінреформи. "Нам треба значно скорочувати апарат, вдосконалювати роботу виконавчої влади, прибрати дублювання функцій", - наголосив Віктор Янукович.