П’ятого дня змагань у Ріо-де-Жанейро українські спортсмени вибороли  12 медалей: «золото» в  Ігоря Цвєтова (біг на 200 метрів), Антона Дацка (фехтування, шабля), Андрія Демчука (фехтування, шабля) та Дениса Дуброва (плавання); срібними призерами Паралімпіади стали Оксана Ботурчук (біг на 200 метрів), Ярослав Денисенко, Ганна Стеценко, Євген Богодайко, Максим Крипак та Ольга Свідерська (усі — плавання), а «бронзу» виграли Роман Павлик (стрибки у довжину) і Марина Піддубна (плавання).

Наша збірна перетнула екватор змагань з  61 медаллю: 22 золоті, 19 срібних та 20 бронзових — і впевнено утримує  третю позицію за кількістю золотих нагород та загальною кількістю медалей. Перше місце тут у команди Китаю, друге — у Великої Британії. Позаду нас — більшість  країн Європи та світу, зокрема команда  США, що посідає четверте місце, повідомляє офіційний сайт Національного паралімпійського комітету. 

 

Ранок понеділка розпочався у Ріо яскравим виступом наших легкоатлетів: представники королеви спорту вибороли комплект нагород. Зокрема золоту медаль з паралімпійським рекордом здобув спринтер Ігор Цвєтов. Він поліпшив власне досягнення на цій дистанції.  Нині він найкращий у легкоатлетичній збірній України, дев’ять представників якої за підсумками п’яти днів мають в активі нагороди різного гатунку.

Вражає й інший показник: за звітний день українці встановили  4 рекорди світу, рекорд Європи та три  паралімпійські.  Загалом вчора наші рекордсмени оновили 12 світових, 5 європейських та  10 паралімпійських рекордів!

Львів’яни Антон Дацко та Андрій Демчук довели, що українці вміють тримати шаблю. Фото з сайту unian.net

До речі, часто наші спортсмени  змагаються самі із собою. Приміром, Ольга  Свідерська на дистанції 150 м комплексним плаванням протягом дня здолала власний світовий  рекорд, встановлений уранці.

Та  якщо до успішного виступу плавців на цій Паралімпіаді ми вже звикли, то за співвітчизників-фехтувальників радіємо з новою силою. У понеділок  сталася непересічна подія  в українському паралімпійському фехтуванні: наші шаблісти-візочники здобули дві медалі найвищої проби.  І це вперше в історії українського паралімпійського фехтування. Згадалось, як колись,  2000 року, за так званою білою карткою Андрій Комар уперше потрапив у складі національної паралімпійської збірної команди на Паралімпіаду в Сіднеї. 2004-го в Афінах він узяв перше «золото» для України. Після цього у Пекіні 2008 року Сергій Шенкевич здобув дві «бронзи», потім у Лондоні 2012-го Антон Дацко — «срібло». І  ось  нарешті дві золоті медалі львів’ян Антона Дацка та Андрія Демчука.

Розчулений Андрій уже може відпочивати до кінця Паралімпіади в Ріо, а Антон ще боротиметься 14 вересня на рапірі (індивідуальний залік).

Також відзначимо успішний виступ збірної України у футбольному турнірі Паралімпіади. Українці обіграли збірну Бразилії з рахунком 2:1 і без жодної поразки  вийшли до півфіналу змагань, де зіграють 14 вересня о 10:00 за місцевим часом з  Нідерландами.