ЄВРОКУБКИ

За тур до закінчення групового етапу Ліги чемпіонів гірники забезпечили путівку до плей-оф

Найцінніша риса українського чемпіона — однаковий склад виконавців міжнародного рівня, половина з яких здатна брати на себе тягар лідера у скрутній ситуації. Під час домашнього матчу з чинним клубним чемпіоном Європи — «Челсі» таким оплотом надійності в середині поля був легіонер із Чехії Томаш Хюбшман.

 У Лондоні вразив суперпрацездатністю його партнер у напівзахисті Фернандіньо. За 90 хвилин бразилець примудрився виконати 122 тактико-технічні дії, здійснив 12 відборів м’яча і віддав партнерам чотири потенційно гольові передачі. Нагадаю, що на знаменитій арені «Стемфорд Брідж» йому протистояли такі футбольні монстри, як гравець збірної Бразилії Рамірес, лідер бельгійської дружини Азар та чинний чемпіон Європи і світу — іспанець Хуан Мата.

Доля путівки до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів для футболістів «Шахтаря» вирішувалася в передостанньому турі. Тренерський штаб гірників прекрасно розумів, що відкладати справу на грудневу гру з туринським «Ювентусом» — вкрай ризиковано. Тому три очки в поєдинку проти чемпіона Данії потрібні були, як ковток свіжого повітря. У Копенгагені найгірший матч у цій єврокубковій кампанії провів кращий бомбардир донеччан Генріх Мхітарян.

Фернандіньо з партнерами здобули першу перемогу з великим рахунком. Фото з сайту ФК «Шахтар»

У найкритичніший момент роль першої скрипки чудово зіграв Вілліан. Саме він заспокоїв партнерів, зрівнявши рахунок за хвилину до закінчення першого тайму. Після перерви гості вперше вийшли вперед у цьому нервовому поєдинку саме після блискучого сольного номера у виконанні цього чарівника м’яча. Все інше було вже справою техніки.

Варто віддати належне президентові донецького клубу. В літнє міжсезоння він відмовився продавати свого найціннішого гравця в «Челсі» за дуже великі гроші. Сьогодні будь-яка нова пропозиція Романа Абрамовича щодо Вілліана видається неактуальною. Адже, найімовірніше, підопічні Роберто ді Маттео стануть першим клубом — володарем Кубка чемпіонів в історії, який у наступному розіграші не зумів вийти з групи.

Саме тому вже наступного ранку після гри в Турині Маттео був відправлений у відставку. Як повідомив офіційний сайт лондонського клубу, керівництво «синіх» вважає, що для виправлення ситуації необхідно змінити рульового саме зараз. Найближчим часом буде названа кандидатура нового наставника команди. 

Щодо Олександра Кучера та його партнерів, то вони достроково  забезпечили собі путівку у весняну частину турніру. 5 грудня в зустрічі чемпіонів України та Італії буде визначено, хто з них вийде у плей-оф з першого місця, а хто — з другого. Існує лише один варіант, коли «Челсі» зможе зачепитися за підніжку потяга, який відходить. Лондонці перемагають «Нордшелланд», а підопічні Мірчі Луческу обігрують у Донецьку «Ювентус».

За тур до завершення групового турніру, крім «Шахтаря», до жеребкування 1/8 фіналу можуть готуватися «Баварія», «Барселона», «Манчестер Юнайтед», «Порту» і «Малага».

 

Мірча ЛУЧЕСКУ,
головний тренер «Шахтаря»:

— Щодо нашого першого голу — прошу вибачення за всю команду, за те, що сталося. В роздягальні Адріано розповів мені, що, отримавши передачу, він як нападник на інстинкті відправив м’яч у сітку. Потім так сталося, що не дозволили супернику спеціально забити гол у відповідь. У перерві попросив гравців, щоб не було зайвих розмов, щоб показали свою кращу гру. Після цього команда прокинулася і стала тим «Шахтарем», який усі знають: підсумковий результат міг бути 8:3.  Задоволений командою, яка за тур до закінчення групового турніру вийшла з групи.

Даріо СРНА,
захисник «Шахтаря»:

— Нашу нервову гру на початку матчу можу пояснити хіба що тим, що в попередній зустрічі проти київського «Арсенала» сорок хвилин грали вдесятьох після вилучення Ракицького. Тому втома далася взнаки. Другий тайм був зовсім іншим. Як і передбачав Луческу, господарі поля почали розкриватися — в нас з’явився оперативний простір. Після перерви повинні були забивати ще, як мінімум, два м’ячі. Найголовніше — потрапили до плей-оф Ліги чемпіонів. 

 

ТАБЛО УК

Ліга чемпіонів

Нордшелланд (Данія)  — Шахтар (Україна) — 2:5 

Голи: Нордстранд (24), Лорентцен (29) — Вілліан (44, 50), Адріано (26, 53, 81)

Ювентус (Італія) — Челсі (Англія) — 3:0

Група Е

                         І     В     Н     П     М     О

Шахтар            5     3     1     1     12-7  10

Ювентус          5     2     3     0     11-4    9

Челсі                5     2     1     2     10-9    7

Норшелланд    5     0     1     4     3-16    1

5 грудня.  Шахтар — Ювентус, Челсі — Норшелланд

Група F

Валенсія (Іспанія) — Баварія (Німеччина) —1:1

 БАТЕ (Білорусь) — Лілль (Франція) — 0:2

Баварія, Валенсія — по 10 очок, БАТЕ — 6, Лілль — 3.

Група G

Бенфіка (Португалія) — Селтік (Шотландія) — 2:1

Спартак (Росія) — Барселона (Іспанія) — 0:3

Барселона — 12 очок, Селтік, Бенфіка — по 7, Спартак — 3.

Група H

Галатасарай (Туреччина) — Манчестер Юнайтед (Англія) — 1:0

ЧФР (Румунія) — Брага (Португалія) — 3:1

Манчестер Юнайтед — 12 очок, Галатасарай, ЧФР — по 7, Брага — 3.