ФУТБОЛ

Підопічні Мірчі Луческу втретє поспіль здобули Кубок України

У жовтні 1961 року фінальний матч кубкового розіграшу колишнього Союзу, як завжди, приймала Москва. Сто тисяч уболівальників, які вщерть заповнили трибуни головної спортивної арени країни, практично не сумнівалися в тому, хто стане переможцем. Адже у вирішальному поєдинку чинному чемпіону країни — столичному «Торпедо»  протистояла команда з Донецька, яка вперше в своїй історії пробилася до фіналу. Однак після фінального свистка арбітра всесоюзної категорії Андзюліса на табло горіли сумні для автозаводців цифри — 1:3. На м’яч знаменитого форварда Метревелі гості відповіли влучним пострілом Родіна та дублем Ананченка. Так підопічні Олега Ошенкова починали кувати славу кубкового бійця, сенсаційно обігравши славетне «Торпедо» на чолі з майбутнім наставником київського «Динамо» Віктором Масловим. Згодом гірники ще тричі здійснювали коло пошани з кришталевим трофеєм у руках.

Щасливі емоції переповнюють переможців кубкового двобою. Фото Укрiнформу

22 травня нинішнє покоління помаранчево-чорних перевершило результат, здобутий героями минулого, — Віталія Старухіна і Михайла Соколовського, Віктора Звягінцева і Анатолія Конькова. Впевнено перемігши у фіналі Кубка України одеський  «Чорноморець», Даріо Срна та його партнери втретє поспіль і вдев’яте в історії клубу стали володарями почесного призу. 

Мірча Луческу по-гросмейстерському точно розрахував шлях до чергової кубкової вершини. Осінню частину чемпіонату країни його підопічні закінчили, випереджаючи у турнірній таблиці найближчого переслідувача на 13 очок. У березні-квітні нинішнього року видали звичну для себе серію з шести перемог поспіль. Після цього головний тренер вдався до кадрових експериментів: в останніх п’яти турах одноосібний лідер пригальмував, розійшовшись миром із «Дніпром» і «Металістом», «Іллічівцем» і запорізьким  «Металургом».

Та у принциповому поєдинку, де на кону стояв кубковий трофей, уболівальники знов побачили справжній «Шахтар» —  могутній і впевнений в собі колектив, у складі якого виблискують зірки європейського рівня — Генріх Мхітарян і Даріо Срна, Тайсон і Фернандіньо.

Лише одного разу в фінальному матчі кубкового розіграшу було зафіксовано перемогу з великим рахунком. У сезоні-1999 гравці київського «Динамо» на «Олімпійському» розгромили львівські «Карпати» — 3:0. Цьогоріч гірникам вдалося повторити цей результат у протистоянні із сьомою командою Прем’єр-ліги, яка влітку гратиме в Лізі Європи. Вони зрівнялися з динамівцями за кількістю кубкових трофеїв — усі п’ять титулів помаранчево-чорні здобули під керівництвом Мірчі Луческу.

— У вирішальному матчі команда зіграла видовищно та красиво, — зазначив після фінального свистка найтитулованіший тренер в історії турніру. — Протягом дев’яноста хвилин нам вдавалося диктувати супернику свої умови: ми змусили одеситів помилятися, і ці помилки реалізовували. Хотів би особливо відзначити Олександра Кучера, який грав проти небезпечного форварда суперників Бурдужана. На мою думку, цей гравець національної збірної — найкращий український захисник. Всі інші теж зіграли на високому рівні. 

Після вильоту з Ліги чемпіонів футболісти намагалися виправдатися перед уболівальниками, зробивши золотий дубль. Нам це вдалося.

Почесний приз капітанові команди Даріо Срні вручив Президент України Віктор Янукович, який першим привітав улюблену команду з перемогою.  По завершенні фінального матчу глава держави поспілкувався також з уболівальниками на стадіоні.

Під час цієї  розмови до Віктора Януковича звернувся 14-річний юнак з проханням допомогти йому отримати футболку капітана «Шахтаря». Глава держави одразу доручив міністру молоді і спорту Равілю Сафіулліну посприяти юному вболівальникові, і мрія юнака здійснилася — він таки отримав футболку полум’яного Даріо.

Щодо одеситів, то в них  ще буде можливість поквитатися із суперником у матчі за Суперкубок України, яким відкриється новий футбольний сезон.

ТАБЛО «УК»

Кубок України, фінал

Шахтар — Чорноморець – 3:0

Голи: Фернандіньо (39), Тейшейра (53), Тайсон(73)

Шлях гірників до фіналу

1/16 — проти Динамо — 4:1,

1/8 — проти Говерли — 4:1,

1/4 — проти Карпат — 2:1,

1/2— проти Севастополя — 4:2.