Матчі між двома клубами зі столиці Донбасу оглядачі за звичкою називають донецьким дербі. З цим важко погодитися, адже термін, який прийшов до нас із Великої Британії, означає, насамперед, найвищий градус протистояння гідних конкурентів. А от у зустрічах між «Шахтарем» і «Металургом» місцевим уболівальникам про це залишалося лише мріяти. За всю історію виступів на найвищому рівні чинний чемпіон і володар Кубка країни не програвав жодного разу. До того ж у 32 іграх гості лише двічі спромоглися завершити поєдинок унічию.

Показовими є результати цих суперників у минулорічній першості: команда Мірчі Луческу не залишила жодного шансу землякам ні в рідних стінах, ні в гостях, перемігши обидва рази з однаковим рахунком — 4:0. Можливо, цю традицію не було б порушено і в нинішньому чемпіонаті, якби «металурги» не вдалися до хірургічного втручання. На старті першості Микола Морозюк та його партнери набрали лише чотири очки з дванадцяти можливих, посідаючи скромне десяте місце. Останньою краплею, що перевищила міру терпіння, стала поразка у кваліфікації Ліги Європи від албанського «Кукеса» — 0:2. Тож не дивно, що 6 серпня був відправлений у відставку головний тренер Юрій Максимов.

Його місце зайняв Сергій Ташуєв. Російський спеціаліст працював у клубах Прем’єр-ліги «Краснодар» і «Спартак» (Нальчик). Справжнім випробуванням для новачка мав стати матч проти учасника групового турніру Ліги чемпіонів. Статистика настрою його підопічним не додавала: останні три роки «Шахтар» важким катком прокотився по своїх сусідах — шість перемог поспіль із загальним рахунком — 16:0.

Тим дивніший вигляд мала перша тренерська дуель Тушуєва з Луческу. На початку другого тайму типовий середнячок вітчизняного футболу вигравав у грізного суперника з рахунком — 2:0. Лише за вісім хвилин до фінального свистка фаворит зумів уникнути першої поразки в донецькому протистоянні. Партнерів виручив бразильський джокер помаранчево-чорних форвард Едуардо — 2:2.

— Загальним результатом я незадоволений, — заявив на післяматчевій прес-конференції Сергій Ташуєв. — У другому таймі ми пропустили необов’язковий швидкий гол. Також у нас наприкінці був 100-відсотковий момент — один на один з воротарем вийшов нападаючий Даніель, але переграти Андрія П’ятова не зумів.

— Дивно виходить у нинішньому чемпіонаті, — у свою чергу поскаржився Мірча Луческу. — Якщо ми відкриваємо рахунок, то здобуваємо перемогу. Якщо ж пропускаємо першими, то дотиснути суперника не вдається.

Залишається сподіватися, що завтра в ключовому матчі групового турніру Ліги чемпіонів з англійським «Манчестер Юнайтед» господарі поля відзначаться першими.

Сербський півзахисник «Металурга» Джордже Лазіч (у центрі)  може забивати й з позиції «навприсядки». Фото з сайту ФК «Металург»

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга, 11 тур

Ворскла — Динамо — 2:2

Голи: Яхович (33), Громов (44, з пенальті) — Беланда (40), Аруна (90+1)

Металіст — Металург З — 3:2

Голи: Девич (19, 23, 77) — Штурко (45, 61)

Металург Д — Шахтар — 2:2
Голи:
Ракицький (24, автогол), Мораєс (52) — Тейшейра (54), Едуардо (82)

Карпати — Таврія — 2:1
Голи:
Зеньов (76, з пенальті), Бусаїді (79, автогол) — Пластун (48, автогол),

Дніпро — Чорноморець — 2:0 Голи: Калінич (44), Коноплянка (75)

Іллічівець — Говерла — 0:1
Гол: Кочіш (23)

Зоря — Волинь — 2:0
Голи:
Болі (72, 82)

Матч Арсенал — Севастополь відбувся вчора.

Лідери: Металіст — 29 очок, Дніпро — 26, Шахтар, Чорноморець — по 23, Динамо — 18, Ворскла — 17.

Бомбардири:

Девіч (Металіст) — 13 м’ячів

Селезньов (Дніпро) — 7

Адріано (Шахтар) — 5

Мбокані (Динамо) — 5

Штурко (Металург З) — 5

Зозуля (Дніпро) — 5

Болі (Зоря) — 5