ЄВРОКУБКИ

У першому колі Ліги чемпіонів біло-блакитні в гостях не здобули жодного очка

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»,
Порту — Київ

Найцікавішим моментом післяматчевої прес-конференції на стадіоні «Драгау» було запитання одного з португальських журналістів. Місцевий колега іронічно поцікавився у наставника господарів, як його підопічні, не створивши за 90 хвилин зустрічі фактично жодного стовідсоткового гольового моменту, примудрилися забити три м’ячі.

— Ми дуже багато і наполегливо працюємо на тренуваннях — ось чому до нас поблажливо ставиться фортуна, — не змінюючи серйозного вигляду обличчя відповів Вітор Перейра.

Справді, Лучо Гонсалес та його партнери протягом матчу завдали лише п’ять ударів по воротах динамівців. Та цього виявилося досить, щоб Олександр Шовковський, який у середу проводив свою соту гру в Лізі чемпіонів, тричі виконував неприємну для воротаря процедуру — діставав м’яч із сітки власних воріт.

Протягом літнього міжсезоння Юрій Сьомін кращі сили селекційної служби «Динамо» кинув на зміцнення середньої лінії. Так на берегах Дніпра з’явилися співвітчизник Огнена Вукоєвича Ніко Кранчар, бразилець Рафаель, Марко Рубен з Аргентини та екс-гравець київського «Арсенала» Андрій Богданов. Уже на початку єврокубкової кампанії стало зрозуміло: півзахисників у віце-чемпіонів країни вистачає на дві команди, а ось із захистом — біда.

Восени на полі «Олімпійського» двічі розписалися у воротах господарів гравці «Боруссії» з Менхенгладбаха, стільки ж динамівці пропустили в Дніпропетровську. Тричі засмутив біло-блакитних бронзовий призер чемпіонату — «Металіст», чотири м’ячі відвантажили гравці групи атаки французького ПСЖ. Нарешті у двох іграх проти «Шахтаря» Тарас Михалик з партнерами пропустили cім голів. Для клубу, який претендує на перші ролі у вітчизняному футболі, такі показники неприйнятні.

При всьому важливо звернути увагу на таке. На старті Суперліги в Парижі на підопічних Сьоміна боляче було дивитися. На тлі Тіагу Сілви і Златана Ібрагімовича динамівці мали вигляд гостей, які випадково потрапили на грандіозне футбольне свято. Ще можна зрозуміти перевагу одного з варіантів збірної світу в індивідуальній майстерності. Важко було збагнути інше: як Гармаш та його партнери сподівалися протистояти зіркам, якщо за весь матч вони не заробили бодай одного попередження.

Після зміни на тренерському містку неозброєним оком видно поліпшення. У матчі проти одноосібного лідера нашого квартету гості мали вигляд команди, яка здатна принаймні дисципліновано виконувати тактичні настанови тренерського штабу. На жаль, ремонт занапащеної «Динамо»-машини доводиться здійснювати в умовах страшенного цейтноту: гравці більше відновлюються в сауні і слухають теорію, ніж тренуються. Однак дві наступні зустрічі, які кияни проведуть у рідних стінах, мають підтвердити: команда рухається у правильному напрямку.

— Наше турнірне становище ускладнилося, але попереду дві домашні гри проти головних фаворитів групи А — португальського «Порту» та французького ПСЖ, — наголосив після фінального свистка помічник Олега Блохіна Олексій Михайличенко. — Граючи за таким інтенсивним графіком, потрібно вміти максимально швидко психологічно налаштовуватися на кожну наступну зустріч. Щодо невдачі в Порту, то, на мій погляд, тактику гри було обрано правильно. Не вдаючись до глибокого аналізу наших дій, мушу визнати: саме індивідуальні помилки футболістів не дали змоги досягти позитивного результату.

Ідейє знову забиває, однак для загального результату цього замало. Фото з сайту brown_tekmovalen.si

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів Група A

Порту — Динамо (Київ) — 3:2
Голи: Варела (15), Мартінез (36, 78) — Гусєв (21), Ідейє (72)

Динамо (Загреб) — ПСЖ (Франція) — 0:2
Голи: Ібрагімович (33), Менез (43)

                    І В Н П  М  О

Порту         3 3 0 0 6-2 9

ПСЖ          3 2 0 1 6-2 6

Динамо К  3 1 0 2 5-7 3

Динамо З   3 0 0 3 0-6 0 

6 листопада грають: Динамо (Київ) — Порту, ПСЖ — Динамо (Загреб).