НАВКОЛО СВІТУ

Скільки вам треба для повного щастя? Відповідь на запитання Остапа Бендера знайшли американські експерти, які дійшли висновку, що саме гроші роблять людину щасливою. Однак після досягнення певної межі річного заробітку щастя за гроші вже не купити, стверджують вчені.

75 тисяч доларів або 58 тисяч євро на рік - це та межа, після якої людина хоч і задоволена рівнем свого життя, однак не відчуває себе автоматично щасливішою. Відомий американсько-ізраїльський психолог, лауреат Нобелівської премії з економіки Даніель Канеман й економіст з Принстона Ангус Дітон проаналізували понад 450 тисяч анкет, перш ніж дійшли такого висновку.

Експерти пропонували респондентам оцінити рівень свого життя за десятибальною шкалою і паралельно запитували їх про емоційний настрій: як часто і як сильно людина переживає радість, стрес, журбу, роздратування або інші відчуття, повідомляє "Німецька хвиля".

Як з'ясувалося, чим більше грошей - тим вище люди оцінюють рівень життя. Оцінка ж емоційного задоволення зростала тільки до певної межі доходу, а саме - 75 тисяч доларів на рік. "Ми дійшли висновку, що за допомогою грошей можна купити задоволення життєвим рівнем, але щастя не купиш", - кажуть науковці. За їхніми словами, на емоційний настрій заможних людей впливають інші фактори. Крім того, дослідження продемонструвало, що бідніші люди гірше переносять такі реалії життя, як розлучення, хвороба або самотність.