Звичка «перекусу мимохідь» призводить до жахливих результатів. Таких наслідків зазнали 17 миколаївців, серед яких п’ятеро дітей. Люди перехопили шаурмою в кафе «Кебаб+» на центральній вулиці. Наслідок захоплення сумнівним продуктом виявився сумним. Усі відвідувачі кафе злягли з температурою під 40, один перебуває в реанімації. За попередніми лабораторними результатами, причина отруєння — сальмонела. До речі, серед хворих — співробітниця самого кафе.

Як зазначив начальник головного управління державної санепідемслужби у Миколаївській області Володимир Клочко, попередня перевірка кафе показала численні порушення, зокрема брак санітарних книжок у деяких працівників закладу. Крім того, за його словами, в закладі було виявлено низку порушень санітарних норм та брак елементарних гігієнічних навичок. «На сьогодні цей заклад швидкого харчування закрито, триває епідемрозслідування, результати якого буде передано до відповідних органів», — зазначив Володимир Клочко.

Серед усіх наголосів один важливий: «Такі заклади харчування перебувають на спрощеній системі оподаткування, тому не підлягають плановій перевірці санепідемслужб». Виявляється, щоб провести позапланову перевірку, фахівцям служби потрібне рішення прокуратури, звернення народного депутата або скарга громадянина. Але навіть з таких причин позапланові перевірки подібних закладів не можуть здійснюватися більш ніж раз на п’ять років. Повідомив Володимир Клочко і про суму штрафу для підприємства, яка становитиме аж 425 гривень, — для того, щоб відновити роботу закладу. Власникові потрібно повторно пройти всі перевірки та отримати відповідні дозволи.

Оце і все! Дуже втішає, що санепідемслужба хоч якось відреагувала. Втішає, що облдержадміністрація зібрала брифінг. Приємно, що влада взагалі себе асоціює із проблемою. Але все відбувається постфактум, ніхто сальмонелі не запобігає. Кажуть: слід обережніше бути «із вживанням напоїв та різних сумнівних страв у закладах швидкого харчування, особливо в літній період».

Не того ми вчимо дітей. Не нашого здорового харчування. Бо вони якось нездорово реагують на «МакДональдс», шаурмові та інші харчевні. Підсилювачі смаку стають нашим дітям підсилювачами життя. Підростаюче покоління вважає, що шаурма, американські сосиски — це справжнє життя і справжня їжа. На превеликий жаль, зіпсується наша добра українська домашня традиція: «тормозок», що беруть із собою на роботу. Із «тормозком» проводжали всіх, хто працював на будь-якому заводі. В пакетику все, потрібне для життя: сало, хліб, огірок, цибуля чи часник. На день вистачає, ввечері — картопля. Смажена або варена — як уже господиня вважатиме за потрібне.

Суші, шаурма, біг-маки — їжа нинішньої молоді. Її так привчили. Її так виховують. Так зручніше. Не треба готувати домашні бульйони чи вареники з вишнями, не потрібні крученики та голубці, нікого не вражають млинці з різними начинками. Дорослі цього цураються, а молодь, виявляється, отруюється.

Пам’ятаю, як дівчиськом гостювала в бабусі на Поліссі. Забігаю в хату, прошу їсти. Бабуся дає свіжий хліб зі смальцем. Схопила та й побігла собі далі. На вечір бабуся налила молока, насмажила яєць. Щастя! Ще ситра купила. Каже: Оленко, бараболі посапаєш — ситро матимеш. Я вже ті бараболі сапала, як рідні.

Які суші? Шаурма? Шаурма не є працею, її хтось створив. Створив і спотворив. Прикро, що вона сьогодні стала альтернативою нашому салу із хлібом. До речі, ним ще ніхто не труївся.

Традиції порушено. Їмо й живемо мимохідь.