Гарної людини має бути багато — свідчить відомий вислів і переконують деякі українці. Проте якщо жінка важить більше 100 кілограмів, то це вже, даруйте, трохи занадто. І навіть чоловіки, які зауважують, мовляв, не люблю кістлявих панянок, все-таки погоджуються: дівчата з вагою понад центнер не вельми апетитні. Аналогічна ситуація щодо чоловіків. Звісно, справжня краса сильної статі — це передовсім харизма, проте якщо ця сама харизма підкріплена гарною фігурою — встояти перед таким мачо ой як важко.

А оскільки кілограми набираються дуже легко, особливо під час святкових застіль, тому й питання схуднення для більшості українців сьогодні є ну дуже актуальним. Проте дієтологи вкотре нагадують: краще не переїдати під час новорічних та різдвяних застіль. Тоді й худнути не доведеться.

Не можна забувати і про стиль життя. Останнім часом українці обговорюють модні дієти, забуваючи про здоровий стиль життя. А це передусім фізична активність, правильне харчування, режим, відмова від шкідливих звичок... У жодному разі не можна забувати про почуття міри, яке, до речі, виховується змолоду.

Щодо такої популярної «дієти», особливо серед української молоді, як цигарки замість їжі, то фахівці зауважують, що при палінні страждає обмін речовин. Підраховано, що одна цигарка нейтралізує половину добової потреби організму у вітаміні С.

Тож лише харчування з оптимальним співвідношенням корисних речовин вважається збалансованим. Потрібно пам’ятати і те, що в природі не існує продуктів, які б містили всі необхідні людині харчові речовини, хіба що за винятком материнського молока. Лише споживаючи різноманітні продукти, можна досягти потрібного балансу. Крім того, вживання різноманітних продуктів сприяє кращому засвоєнню їжі.

Головне, на чому наголошують дієтологи, що харчування відноситься до тих чинників навколишнього середовища, вплив яких на організм відчувається поступово. 

Якщо ж зайві кілограми все-таки з’явились, боротися з ними потрібно починати одразу і не відкладати на завтра. Інакше це саме «завтра» може й не настати. Для початку лікарі радять збільшити фізичні навантаження та знизити кількість спожитих протягом дня калорій за рахунок зменшення споживання цукру, картоплі, солодощів та випічки. Більше їсти сирі овочі: наприклад, салати з олією. Варто відмовитись від гострих закусок та приправ, які збуджують апетит. 

Загалом дієтологи радять у першій половині дня споживати продукти, багаті білком і жирами, оскільки вони поліпшують обмін речовин, довше затримуються в шлунку, забезпечують тривале відчуття ситості. Такими продуктами є м’ясо, риба, яйця, сир, каші, страви з бобових. Натомість вечеря має включати молочні та овочеві страви, які не викликають перезбудження нервової системи перед сном. Не можна переїдати на ніч, разом з тим не варто й лягати спати голодним. Краще перед сном випити склянку кефіру. Не бажано порушувати режим харчування, адже це одна з поширених причин розладу шлунку і дванадцятипалої кишки, хронічних гастритів та інших захворювань органів травлення. 

Головне, про що не можна забувати: модні дієти розглядаються як метод лікування за призначенням лікаря і лише на певний період. До таких лікувальних дієт відносять голодування, вегетаріанство, сироїдіння, роздільне харчування тощо. Фахівці наголошують: ці дієти не можна рекомендувати як спосіб життя ні дорослим, ні дітям. Академік Микола Амосов свого часу зауважив: усі дієти дуже схожі — багато емоцій і дуже мало науки.