ПРЕМ’ЄРА

Образ Кобзаря на черкаській сцені втілив  київський актор Євген Нищук

На Шевченківські березини в Черкасах відбулася прем’єра другої частини поетичної тетралогії Богдана Стельмаха «Тарас». Презентують її традиційно в академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка. Цього разу в ролі молодого Тараса глядачі побачили актора київського театру «Сузір’я» Євгена Нищука. 

Широковідомий нині театральний проект розпочали торік із четвертої вистави «Тарас. Слава». Адже події на сцені розгортаються в зворотному хронологічному порядку. У попередньому спектаклі головний образ втілив актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка заслужений артист України Петро Панчук. Наступна частина «Слова» присвячена періоду життя молодого Тараса з 1841-го по 1850 рік. Його образ втілив Євген Нищук. У постановці задіяний весь колектив театру, всього в тетралогії «Тарас» — понад сотня ролей.

Наступного року Сергій Проскурня ставитиме виставу про юного Шевченка. А в рік його 200-ліття покажуть усі чотири частини епічної вистави. Такий масштабний захід стане першою спробою в історії українського театру мовою сучасного епічного поетичного мистецтва розповісти життєву історію нашого видатного земляка.

Глядача глибоко вражає поетичне слово Стельмаха, адже йому вдалося без зайвого пафосу відтворити у віршах життя видатного поета. Отож переповнений зал театру співпереживав із героями спектаклю і зокрема Тарасом Шевченком, образ якого ожив на сцені завдяки Євгенові Нищуку.

У тетралогії  «Тарас»  — понад сотня ролей, з-поміж них  —  і дитячі. Фото з архіву тептру 

Як зауважив режисер Сергій Проскурня, ця постановка — його відчуття Шевченка як епічного героя з максимально людським вираженням. Тому що той світ, який він навколо себе відчував, був епічний. І звісно, якщо торкаємося цього містеріального матеріалу, то, очевидно, сам Шевченко провокує нас на високий стиль.

Як і в попередній частині, в новій виставі максимально достовірно, виразно, у граничній експресії подана особистість Поета. Тепер Тарас Григорович Шевченко постає перед нами насамперед як жива людина зі своїми болями, успіхами й невдачами. За таких умов надзвичайного значення набуває вибір актора, який виконує головну роль, — у кожній із частин тетралогії це інша людина.  Акторові київського театру «Сузір’я» Євгенові Нищуку, який із великим натхненням  працював над образом, це вдалося блискуче. Відчувалося, що переживання Шевченка, його душа близькі Євгенові, який, за висловом Сергія Проскурні, вміє заполонити собою гігантський простір і водночас веде тонку психологічну гру.