ПРОБЛЕМА

За останні 10 років на Дніпропетровщині поменшало сільських громад. Щоправда, офіційна статистика свідчить, що не стало лише чотирьох сіл. Та є такі, де проживає одна людина або взагалі ніхто не живе. Населення області за останнє десятиріччя зменшилося на 370 тисяч, тобто на 10 відсотків, у тому числі в сільській місцевості - на 72,9 тисячі, або на 7,7 відсотка. 

Як розповів "УК" начальник відділу організаційного забезпечення діяльності рад Дніпропетровської облради Володимир Оникієнко, з 2000 року зняті з обліку села - Степне, яке увійшло до меж Кривого Рогу, Іллічане Новомосковського та Запоріжжя-Грудувате Синельниківського районів, звідки виїхало населення. На дві громади поменшало в Криничанському районі: ніхто вже не проживає в Адамському, а Настопіль залишили останні вісім сімей залізничників, оскільки відпала потреба в їхній праці.
 
- Станом на 1 січня 2010 року в області нараховується вже 16 сільських населених пунктів, де ніхто не проживає, - каже співрозмовник. - Та з обліку ми їх не знімаємо, бо селяни туди ще можуть повернутися. Там їхня нерухомість, земельні наділи. Влітку люди використовують їх як дачі. В одному селі років п'ять вже господарює лише одна жінка, діти якої живуть у Канаді. А вона переселятися не хоче - має землю.