ЄДНАЙМОСЯ

Вчора світова спільнота відзначила День боротьби з «чумою XXI століття»

Цукровий діабет — одне з найпоширеніших захворювань у сучасному світі, що посідає третє місце серед причин смертності після серцево-судинних і онкологічних хвороб. Експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я його було визнано неінфекційною епідемією ХХІ століття.

 За даними світової статистики, сьогодні у світі 285 млн хворих на цукровий діабет, що становить 4% населення. Кожні 10 секунд від наслідків діабету у світі помирає одна людина. І, за прогнозами експертів, число хворих на цукровий діабет подвоюватиметься кожні 15 років, а щороку їхня кількість зростатиме на 6-10%. До 2025 року загальна поширеність діабету сягатиме понад 6% населення Земної кулі. Пов’язане це з особливостями сучасного способу життя людей, для якого характерні висококалорійне харчування та низька фізична активність.

Сьогодні в Україні зареєстровано 1 млн 300 тис. людей, хворих на цукровий діабет, з них понад 200 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін.

— Раніше на діабет хворіли у 45-50 років, зараз хвороба «помолодшала». До того ж, почали хворіти діти, — зазначила завідувач відділення дитячої ендокринології Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, головний дитячий ендокринолог МОЗ України Наталія Зелінська. 

 — За останні 10 років кількість хворих на цукровий діабет серед дітей до 6 років збільшилась на 60%. У середньому на 10-12% щороку збільшується кількість дітей підліткового віку, хворих на діабет. З них 8 тисяч інсулінозалежних.

Цукровий діабет — це синдром, який характеризується порушенням обміну речовин і високим рівнем цукру в крові, що відбувається внаслідок низького рівня гормону інсуліну.

— Сьогодні проблема цукрового діабету розглядається як соціальна та загальномедична, оскільки лише спільними зусиллями можна допомогти таким хворим максимально адаптуватися до життя, поліпшити його якість і уникнути ускладнень захворювання, — зазначила президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко. — Держава має прийняти Закон «Про статус хворого на діабет». Наша організація разом з депутатами двічі подавала такий законопроект до парламенту. Нам весь час відповідали, що в держави відсутні кошти на забезпечення його норм.

Але, як зазначила керівник асоціації, є надія на зміну ситуації. Представники громадськості будуть звертатися до Президента України з проханням ініціювати такий закон, де обов’язково має зазначатися стовідсоткова гарантія державного забезпечення інсулінами хворих на цукровий діабет, які цього потребують.

Втім, за словами фахівців, ліки — це далеко не все. Не випадково діабет часто називають не хворобою, а способом життя. Люди, що страждають на цю недугу, повинні постійно дотримуватися правильного харчування, вести здоровий спосіб життя. Цього навчають у школах соціальної адаптації. Нещодавно в Україні було відкрито дванадцяту таку школу.

— Ці школи відвідують як дорослі, так і діти. І більшість з них завдяки навчанню ведуть абсолютно нормальний спосіб життя, не відчувають себе інвалідами, — вважає Людмила Петренко.

Фахівці зазначили, що напередодні епідемії грипу хворим на цукровий діабет необхідно зробити щеплення, адже на тлі діабету перебіг та наслідки хвороби можуть ускладнитися.