Вимушено без Коноплянки, Хачеріді, Сидорчука, Рибалки і  Ракицького у четвер тренерський штаб на чолі з Михайлом  Фоменком вдався до експериментів зі складом команди, щоб перевірити максимальну кількість новачків.

На початку зустрічі тренери задіяли дві напрацьовані зв’язки. У захисті вийшли гравці «Шахтаря» Кучер, Шевчук та Степаненко, яким допомагали дніпрянин Федецький із дебютантом Путівцевим. Атакувальна ланка була представлена «динамівцями» Гармашем, Гусєвим та Ярмоленком, яких підтримував ще один представник «Дніпра» Зозуля, повідомляє офіційний сайт ФФУ.

У дебюті матчу українці втратили кілька шансів для взяття воріт суперника. Уже на сьомій хвилині Ярмоленко пробивав із вбивчої позиції та, на жаль, влучив у захисника. Пізніше Гармаш вистрілив із 30 метрів, однак м’яч пройшов повз ворота.

Десять хвилин потому кіпріоти відповіли кількома контратаками, одна з яких ледве не призвела до взяття воріт Бойка. Мітідіс отримав пас, який відрізав одразу двох захисників збірної України, проте кіпрському нападникові забракло майстерності під час удару у ворота.

Переграти Панаї Степаненкові вдалося із другої спроби. Фото УНIAН

На 30-й хвилині Тарас Степаненко втратив стовідсоткову можливість вразити ворота суперників: Зозуля могутньо пробив, Панаї відбивав м’яч перед собою, і гравець донецького клубу мав забивати у майже не захищені ворота з лічених метрів, проте не зміг перекинути м’яч. Реабілітувався Тарас уже наприкінці першого тайму: цього разу він не схибив після розіграшу штрафного.

Другий тайм розпочався з дебюту Коваленка, Петряка і Малишева, які замінили Гармаша, Гусєва та Ротаня. Уже на 54-й хвилині Коваленко міг забити дебютний гол у збірній: після розіграшу кутового Віктор пробив головою, але м’яч пролетів повз ворота поряд зі стійкою.

Тренери збірної тестували гравців, замінивши протягом останніх 25 хвилин матчу Зозулю на Кравця, а Степаненка — на Тимощука. Трохи згодом стався ще один дебют — Каменюка замінив Шевчука. Кравець мав чудову можливість стати у пригоді національній команді, пробивши здалеку на 78-й хвилині, та Панаї знову врятував свої ворота. Ще два постріли здійснив Малишев, але і йому не пощастило в цій зустрічі.

Наприкінці матчу кіпріоти двічі мали нагоду зрівняти рахунок. На 86-й хвилині Сотіріу, скориставшись тим, що Путівцев послизнувся у штрафному, пробив, але влучив у стійку воріт. За кілька хвилин він знову не влучив, після його удару м’яч перехопив Бойко.

Оцінювати другий тайм збірної України по гарячих слідах важко, адже було багато замін і зміна тактики. Лідер «Динамо» Андрій Ярмоленко залишився не задоволеним грою збірної України проти Кіпру в другому таймі. «У першому таймі ми грали краще. У другій половині зустрічі програвали підбирання, й було дуже багато контратак — у цьому немає нічого хорошого, тому потрібно ретельно переглянути матч, що завершився. Збірна Кіпру показала, що вона не слабка команда і вона вміє грати. Сьогодні гості могли покарати нас за наші помилки», — цитує Андрія dynamo.kiev.ua.

Зрештою,  товариські зустрічі для того й існують, щоб дати підгрунтя  для роздумів. Чергова нагода  для цього буде вже у понеділок 28 березня — у Києві на НСК «Олімпійський» українці прийматимуть збірну Уельсу.

Головний тренер збірної України Михайло Фоменко залишився задоволеним самовіддачею команди. «Усе-таки у нашої збірної була тривала перерва. Потрібно було отримати більше інформації, тому зробили шість замін. Дебютанти? Ні до кого немає претензій із самовіддачі, а ось щодо гри є питання — за позиціями, грою в обороні тощо», —  сказав він на прес-конференції.

«Щодо  молодих футболістів, то вони повинні складати конкуренцію, адже не просто так грають за збірну. Вони приїхали сюди не просто відбути номер. Час ще є, головне, щоб не було травм. Ви ж знаєте, скільки у нас гравців у лазареті. Навіть сьогодні були заміни, адже гравці були на межі м’язових травм», — додав наставник першої команди і  наголосив, що про остаточний список гравців, які братимуть участь у Євро-2016,  говорити зарано.

А помічник головного тренера Андрій Шевченко, який в Одесі дебютував у новій ролі, спілкуючись із журналістами, зазначив: «Завжди приємно починати новий шлях із перемоги. Щодо самого матчу, то це була одна з наших репетицій перед Євро-2016. Вдалося і подивитися на молодих футболістів, і дати змогу зіграти досвідченим. А найголовніше — це наша перемога.

Назвати її легкою не можна. Та загалом легких перемог не буває. Сьогоднішній матч дав дуже багато корисної інформації для тренерського штабу, яка, впевнений, дасть результати в майбутньому», —  цитує слова Андрія Шевченка dynamo.kiev.ua.

ПРЯМА МОВА

Андрій ШЕВЧЕНКО,
помічник головного тренера
національної збірної України:

— Чого не вистачило, щоб забити більше? Скажу не з позиції форварда, а з позиції помічника головного тренера: хлопцям просто не вистачило реалізації. Особливо в першому таймі. Якби ми забили другий м’яч, гра, напевно, відразу змінилася б, і нам було б легше. А так усе закінчилося тим, що в останні десять хвилин ми мали вигляд трохи розгублених. Може, втомилися. Пропустили кілька контратак кіпріотів, що призвело до небезпечних моментів біля наших воріт. Та головне, що перемогли.

ТАБЛО «УК»

24 березня.      

Одеса. Стадіон «Чорноморець».  Товариська гра.

Україна — Кіпр — 1:0   

Гол: Степаненко (40)

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»